«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ετσι απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση αν είναι στις προθέσεις του να μετακινηθεί στην Ευρώπη, βάζοντας ένα τέλος στα σχετικά σενάρια. Ακόμη και πριν από τις εκλογές, μιλώντας με ανθρώπους που έλεγαν πως ήξεραν ή που νόμιζαν πως ήξεραν ή που ήθελαν να πιστέψω πως ήξεραν, όλοι αυτοί ισχυρίζονταν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Οι ίδιοι το υποστήριζαν ακόμη πιο έντονα και μετά το 40,5%. Προσπαθούσα να τους πείσω πως δεν γίνεται ένας πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τη θέση του. Ποιος θα τον διαδεχθεί και με τι διαδικασίες; Δεν είναι δυνατόν ένα κυβερνών κόμμα να εμπλακεί σε μια εσωκομματική διαπάλη δύο μηνών. Προσπερνούσαν τις ενστάσεις μου με το γνωστό «δεν ξέρεις εσύ».

Είναι όντως δελεαστικός ένας υψηλότατος θώκος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα τιμητικός για την πατρίδα αυτού που τον κατακτά. Αυτές οι θέσεις, όμως, διαθέτουν περιορισμένη πολιτική εξουσία, καθώς υπόκεινται σε ποικίλους θεσμικούς περιορισμούς και σε εξωθεσμικές δεσμεύσεις, αποτέλεσμα πολλών συμβιβασμών. Μπορεί να συμβολίζουν μια ισχύ, την ισχύ της ενωμένης Ευρώπης, όμως επί της ουσίας αυτή η ισχύς στερείται της αποτελεσματικότητας. Αρα ένας μάχιμος πολιτικός, ένας πραγματικός ηγέτης, δεν μπορεί να θέλγεται από μια τέτοια θέση, όσο υψηλή και αν είναι. Γι’ αυτό τέτοια πόστα τα προτιμούν πολιτικοί δεύτερης γραμμής. Οι πρωτοκλασάτοι παλεύουν στις πατρίδες τους και κρίνονται στις κάλπες από τους πολίτες.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε και ένα μήνυμα προς τους υπουργούς του, τους πολιτικούς αντιπάλους του και τους κάθε λογής πρωθυπουργήσιμους.

Εν πάση περιπτώσει, προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε ένα τέλος, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, σε αυτό το σενάριο. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι προτιμά να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη από το να εκπροσωπεί την Ευρώπη στην Ελλάδα και παρέπεμψε στο γνωστό λαϊκό άσμα «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Αυτή η διευκρίνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ίσως από τις πιο σημαντικές ειδήσεις της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, διότι ξεκαθάρισε πλήρως το πολιτικό τοπίο. Θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας και, το κυριότερο, θα διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη τετραετία, ένα στόχο ανεπανάληπτο. Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει στην παρούσα κυβερνητική θητεία να παραγάγει έργο που θα αξιολογηθεί θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει στα δημοκρατικά πολιτεύματα για να κερδίζει ένας πολιτικός τις εκλογές.

Ενας πολιτικός ηγέτης –και μάλιστα πρωθυπουργός– που προτίθεται να εγκαταλείψει το πόστο του είναι λογικό να μην καταβάλλει την προσπάθεια που απαιτείται για την επιτυχία της κυβέρνησής του. Η σκέψη του είναι στραμμένη στη νέα του θέση. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός με τη στρατηγικής σημασίας δήλωση που έκανε, έστειλε και ένα μήνυμα προς τους υπουργούς του, τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους κάθε λογής πρωθυπουργήσιμους. Δεν θα πάει πουθενά, εδώ θα μείνει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT