90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 23-9-1933

51" χρόνος ανάγνωσης

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Αγγέλλεται εκ Λειψίας ότι συνεχιζομένης της δίκης επηκολούθησεν η ανάκρισις του αστυνομικού Χάιζιγκ, όστις ερωτηθείς υπό του προέδρου οποίαν συμπεριφοράν ετήρησεν ο κατηγορούμενος μετά την σύλληψίν του απήντησεν ότι εν αρχή εφάνη τεταραγμένος, κατόπιν όμως κατέστη περισσότερον ψύχραιμος και αφηγήθη υπό ποίας συνθήκας εξετέλεσε την πράξιν του εμπρησμού του Ράιχσταγκ. «Ο Βαν ντερ Λούμπε [φωτ.]» προσέθεσεν ο μάρτυς, «μού ωμολόγησεν ότι ανεμίχθη εις τον εμπρησμόν του Ράιχσταγκ διότι έκρινε τούτον ως επιβαλλόμενον ίνα δοθή το σύνθημα της γενικής εξεγέρσεως των εργατών. Η ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως, μου ετόνισεν ο κατηγορούμενος, μόνον διά της βίας δύναται να συντελεσθή». Κληθείς είτα ο Βαν ντερ Λούμπε όπως ομιλήση επί της καταθέσεως του μάρτυρoς απήντησεν: «Ουδέν έχω να είπω».

ΒΡΟΧΟΣ: Η ∆ωδεκανησιακή Νεολαία εξέδωκε χθες την κάτωθι έντονον διαμαρτυρίαν: «Βαρύτερος περισφίγγει την Δωδεκάνησον ο βρόχος της φασιστικής Ιταλίας. Εκ τελευταίων πληροφοριών εκ Ρώμης η φασιστική Ιταλία σκοπεί πραξικοπηματικώς την τελειωτικήν υποδούλωσιν της ελληνικής Δωδεκανήσου, κηρύσσουσα ταύτην καθαρώς ιταλικήν επαρχίαν ίνα διά του μέτρου τούτο επιφέρη πλήρη την αφομοίωσιν των ελληνικωτάτων μας νήσων […]».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT