Περιπλάνηση στα άκρα της ανθρώπινης εμπειρίας

Περιπλάνηση στα άκρα της ανθρώπινης εμπειρίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Βρίσκεται έξω από τον κύκλο που μας κλείνει σε μια κοινότητα πόνων, προβλημάτων, ευτράπελων και ελπίδων. Και ίσως γι’ αυτό ν’ αποτελεί φυγή. Πάντως, ήταν –διπλής όψεως– τομή. Η λάμψη της πάνω στον κόσμο έσβησε όσο πλημμύριζε ο Κάμπος. Υπόθεση UFO. Είσοδος και συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Αναστήλωση του κύρους της κι έπειτα αποκαθήλωση της ύπαρξης άλλων όντων, μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος επιστημόνων ότι από τα χαμηλής ποιότητας δεδομένα περί των Unidentified Flying Objects ή ΑΤΙΑ (Αγνώστου Tαυτότητας Iπτάμενα Aντικειμένα), που η αμερικανική κυβέρνηση πλέον αναφέρει ως UAP (Unidentified Anomalous Phenomena, Αγνώστου Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα) δεν προκύπτει ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η υπόμνηση πως «η συζήτηση οφείλει να μετατοπιστεί από τις εντυπώσεις στην επιστήμη» προσγείωσε το εκστατικό ανθρώπινο βλέμμα από τα βάθη των γαλαξιών πίσω στα γήινα δεινά, στις αβεβαιότητες και στις κρίσεις.

Τους λάτρεις των απόκοσμων συμβάντων δεν ενδιέφερε πλέον εάν δεν λογίζεται σήμερα ψεκασμένος ή διαταραγμένος όποιος αναφέρει θέαση UFO και ότι έσπασε το ταμπού· εάν αποσείστηκε το στίγμα – πιλότοι στρατιωτικών αεροσκαφών δίσταζαν να αναφέρουν τη «συνάντηση» με ανεξήγητα φαινόμενα, καθώς αποδιδόταν σε παραίσθηση και κινδύνευαν να απολυθούν. Δεν ενδιέφερε η επιχειρηματολογία περί απουσίας αξιόπιστων δεδομένων (οι διαθέσιμες συσκευές δεν καταγράφουν με ακρίβεια αδιευκρίνιστα αντικείμενα του είδους, είπαν)· ούτε εάν θα δημοσιοποιηθεί αυτούσιο ό,τι σχετιζόμενο με UAP συλλάβουν στο εξής στα αχανή μυστήρια του ουρανού οι τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδιέφερε που δεν δόθηκε τώρα η προσδοκώμενη απάντηση.

Μια απάντηση που θα διαιώνιζε την πλάνη περί μιας διαστρικής ζωής, η οποία θα μπορούσε να αναδιατάξει τον γήινο κόσμο και ως διά μαγείας να απελευθερώσει από αδιέξοδα, ανισότητες, αδικίες, αγριότητες, λάθη, μη διαχειρίσιμα επακόλουθα της ανθρώπινης αδηφαγίας, καταστροφικότητας, εθελοτυφλίας. Η καταφυγή στην παρουσία εκεί πάνω εξωγήινων πλασμάτων ίσως αποσπά τη σκέψη από γόρδιους δεσμούς, βαριές ευθύνες, επείγουσες δράσεις. Ομως, ταυτόχρονα ξεστρατίζει την αναζήτηση σε ανορθολογικά πεδία, συσκοτίζοντας το πραγματικό, κολοσσιαίο, θαυμαστό επιστημονικό εγχείρημα της εξερεύνησης του Διαστήματος. Οι καταθέσεις αξιωματούχων, που δεν είδαν όμως γνωρίζουν, π.χ., ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατέχει σκάφη μη ανθρώπινης προέλευσης και λείψανα εξωγήινων, στερεώνουν την πίστη των αρνητών των επίσημων επιστημονικών εκθέσεων ότι υψηλά ιστάμενοι κρύβουν πειστήρια εξωγήινης ζωής προκειμένου να μη διαταραχθεί η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Αυτό το συνωμοσιολογικό νεφέλωμα επιχειρούν οι επιστήμονες να διαλύσουν με την ενδελεχή διερεύνηση –και εξήγηση– των ανώμαλων φαινομένων.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου πίστευαν πως οι ιπτάμενοι δίσκοι έρχονταν από την άγνωστη ΕΣΣΔ, από έναν κόσμο που έκρυβε τόσο καλά τις προθέσεις του όσο κι ένα μακρινό άστρο. Σήμερα, στη δυτική μυθολογία είναι ο κινεζικός κόσμος, που ταυτίζεται με έναν μυστηριώδη πλανήτη. Η Κίνα είναι ένας τόπος ανάμεσα στη Γη και στο Διάστημα.

Η ψύχωση με τα UFO μοιάζει να απορρέει από τη φαντασίωση περί ύπαρξης μιας υπερ-φύσης που κατοπτεύει τη Γη ή, απλά, από τη λαχτάρα για διεύρυνση των ορίων της γνώσης, που εμπνέει την τέχνη, αναδιατυπώνει τα υπαρξιακά ερωτήματα, αναμειγνύει την απτή με την υπερφυσική πραγματικότητα, την κοσμογονία με τη μυθολογία. Είναι μια ενασχόληση αμφίσημη, έρευνα και μυστήριο, ψυχαγωγία και φιλοσοφία, μια περιπλάνηση πάνω στα άκρα της ποιητικής και της ανθρώπινης εμπειρίας.

Στο #ufotwitter, μια γωνίτσα του σύμπαντος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναδύεται κάθε λίγο μια νέα οπτική απόδειξη της ύπαρξης ΑΤΙΑ – αυξάνονται ραγδαία με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία των ψευδών ειδήσεων. Το πρόβλημα έγκειται όπως πάντα στο χάσμα μεταξύ αυτού που εμφανίζεται ότι υπάρχει και εκείνου που αποδεικνύεται ότι υπάρχει – ένα γιγαντιαίο παλλόμενο σκάφος πάνω από την Ουάσιγκτον, που –παφ!– εξαφανίζεται· υπόγειες μυστικές βάσεις αντι-UFO προγραμμάτων· εξωγήινοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας· κυβερνήσεις που διοχετεύουν φωτογραφίες με υποτιθέμενα UAP, ως προπέτασμα καπνού για άκρως απόρρητα πειράματα…

Στον υπέροχο και μαζί εκτροχιασμένο αντιφατικό κόσμο μας, το ποτάμι δεν είναι καθόλου βαθύ ανάμεσα στη φαντασμαγορία της παραπληροφόρησης και του μυστηρίου και στον γήινο ίλιγγο της αλληλοδιαδοχής θριάμβων και καταστροφών, ανόδων και πτώσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT