90 χρόνια πριν…24-9-1933

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ: Ο εν Γενεύη ανταποκριτής της «Μικράς Εφημερίδος» ασχολούμενος με τας πιθανάς υποψηφιότητας διά το προεδρικόν αξίωμα της 14ης Συνόδου της ΚΤΕ γράφει: «Γίνεται πολύς λόγος περί του καγκελλαρίου Ντόλφους περί το όνομα του οποίου θα ήθελαν να γίνουν εκδηλώσεις συμπαθείας αντανακλώσαι εις την ιδέαν της διατηρήσεως της ανεξαρτησίας της Αυστρίας. Είναι ήκιστα πιθανόν όμως λόγω του αγώνος τον οποίον διεξάγει ο αρχηγός της αυστριακής κυβερνήσεως ως υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας του, να δυνηθή ν’ αναλάβη τα καθήκοντα, τα οποία πιθανόν να του ανατεθούν εν Γενεύη. Μεγαλυτέρας πιθανότητας επιτυχίας, αν υπέβαλεν υποψηφιότητα, έχει ο Τεβφήκ Ρουσδή βέης [φωτογραφία, στο κέντρο]. Βεβαιούται όμως ότι ούτος θα προτιμήση ν’ αφιερώση τας προσπαθείας του προς άλλην κατεύθυνσιν. Η Τουρκία θα προέκρινε μάλλον να καταλάβη έδραν εις το Συμβούλιον της ΚΤΕ. Ισως όμως όταν ζυγίση τας πιθανότητας της επιτυχίας αυτής να δεχθή τον προεδρικόν θώκον».

ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ: Χθες την νύκτα, γράφουν αι εφημερίδες, τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ διήρχοντο έμπροσθεν της οικίας του κ. Ε. Βενιζέλου, ήρχισαν να κάμνουν ως από συνθήματος θορυβώδεις εξατμίσεις κατά τρόπον ώστε να δημιουργηθή εις ολόκληρον την συνοικίαν η εντύπωσις ότι επρόκειτο περί κινήματος. Η έμπνευσις των οδηγών των πυροσβεστικών αυτοκινήτων εάν όντως αι εξατμίσεις έγιναν από σκοπού ήτο αναντιρρήτως ατυχής. Τούτο δε διά δύο λόγους: Πρώτον ότι ανησύχησαν τον ύπνον μιας ολοκλήρου συνοικίας και δεύτερον διότι, κυβερνώντος του Λαϊκού Κόμματος, το ενδιαφέρον του κόσμου περί τα κινήματα… εξητμίσθη αφ’ εαυτού. Η υπόμνησις ήτο συνεπώς περιττή.

ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΙ: Κατά τα ραδιογραφήματα εκ Κούβας ο περίφημος, συνταγματάρχης ήδη, αρχιεπαναστάτης Μπατίστα θα εδέχετο χάριν της ησυχίας της χώρας του να επανέλθη εις τον βαθμόν του λοχίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT