«Με αρχηγό τον Στέφανο»…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Το πλανητικά καινοφανές παράδοξο ολοκληρώθηκε και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ο αυτοταυτισθείς με το Φως κ. Στέφανος Κασσελάκης. Η άνετη νίκη του, το 56% έναντι του 44% της κ. Εφης Αχτσιόγλου, επιτεύχθηκε παρότι έως τα τέλη Αυγούστου πολλά στοιχεία του κοινωνικοπολιτικού βιογραφικού του φάνταζαν ικανά να απωθήσουν παρά να θέλξουν ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ· από τα παλαιά, όχι από τους νεοεγγραφέντες, που ουδέποτε θα μάθουμε τι τους οδήγησε στην κάλπη: η ελπίδα; Η απελπισία; Οι προτροπές στελεχών αντίπαλων πολιτικών χώρων; Η όρεξη για χαβαλέ και γελοιοποίηση μιας τρωτής «αμεσοδημοκρατικής» διαδικασίας;

Ο κ. Κασσελάκης, γόνος πλουσίας οικογενείας χωρίς σχέση με την Αριστερά, golden boy με θητεία στην Goldman Sachs, είναι ένας αμερικανοτραφής που μάλλον βρίσκει ακραίο ακόμα και τον Μπέρνι Σάντερς. Στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., το 2016, υποστήριξε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον (ή κυρίως) είναι ένας νεοπροσήλυτος της πολιτικής που όμως πρόλαβε να γεράσει πριν καν κλείσει μήνα στον καινούργιο ρόλο του: γενικολογία, επιμελημένη ασάφεια για μείζονα ζητήματα, υποσχέσεις στους πάντες και για τα πάντα, επικοινωνιακή βουλιμία που δεν σεβάστηκε ούτε τη Μακρόνησο, συνθηματολογία αντί προγράμματος ή, έστω, μιας πραγματικής, ζωντανής συνέντευξης.

Μολαταύτα, από τη στιγμή που η εικόνα του σαγήνευσε όλους τους ανθρώπους του προέδρου, του τέως προέδρου, του κ. Αλέξη Τσίπρα, από τον κ. Π. Πολάκη (με καταγωγή από το ΕΠΑΜ), τον κ. Γ. Τσίπρα (από την ΚΟΕ) και τον κ. Ευ. Αποστολάκη έως τον κ. Ευ. Αντώναρο (από τη Ν.Δ.) και –τελευταίο, πλην καθοριστικό– τον κ. Νίκο Παππά, ήταν φανερό ότι «οι προδότες που έδιωξαν τον Αλέξη» θα έχαναν. Τόσο «προδότες» που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τούς ανέβαζε δίπλα του στην εξέδρα την προτεραία των εθνικών εκλογών.

Στην Κουμουνδούρου, οι οπαδοί του κ. Κασσελάκη τον υποδέχτηκαν με το φιλέκδικο σύνθημα «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», με σκούπα, φαράσι κτλ.· ίσως το φώναξαν οι πασοκογενείς, που το είχαν φωνάξει και το 2004, υπέρ του κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Φώναξαν επίσης το σύνθημα «αυτές οι εκλογές ήταν η αρχή, με αρχηγό τον Στέφανο για την ανατροπή». Ξενίζει και τρομάζει η ύπαρξη του όρου «αρχηγός» σε σύνθημα της Αριστεράς, η εξοικείωση όμως του ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια «αρχηγός» και την πραγμάτωσή της είναι τμήμα της παρακαταθήκης του κ. Τσίπρα. Το ανέλεγκτο αρχηγιλίκι δεν θα το αλλάξει, βέβαια, ο κ. Κασσελάκης. Εχουν και τα «όλα» τα όριά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT