Μουεζίνης στη Λάρισα;

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Η Θεσσαλία, το κύτταρο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, υπέστη μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Ο πλούτος των ζωντανών της πνίγηκε στη λάσπη, πάνω από 110.000. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις έγιναν λίμνες, χωριά ολόκληρα εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας είναι γερασμένος και είναι ζήτημα αν θα έχει τη δύναμη να ξαναρχίσει την προσπάθεια. Οσο κι αν είναι δεμένος με τη γη του. Το σύνολο σχεδόν των διασωθέντων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν σημαίνει ότι τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους τούς εγκατέλειψαν την κρίσιμη στιγμή για να σωθούν οι ίδιοι. Είχαν εγκαταλείψει προ πολλού το χωριό τους και τις αγροτικές εργασίες. Πόσοι από τους νέους αυτούς θα θελήσουν να επιστρέψουν για να αναλάβουν το βαρύ έργο της αναβίωσης; Κι αν όχι αυτοί, ποιοι θα εργασθούν για να ξαναζήσει η Κεντρική Ελλάδα;

Στο κέντρο της Αθήνας ζουν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οποιος από εσάς έχει το κουράγιο να πάει έως τον Αγιο Παντελεήμονα, με τα υπέροχα δείγματα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, μπορεί να τους δει να περιφέρονται όλη μέρα κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Δεν χρειάζεται να εργασθούν. Η διαβίωσή τους επιδοτείται από τη φιλάνθρωπη Ε.Ε., κοινώς από όλους εμάς. Υπόθεση εργασίας: Μήπως να μεταφερθούν στις κατεστραμμένες περιοχές για να εργασθούν για την αναβίωσή τους; Η επιδότηση να γίνει μεροκάματο. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ένταξη ξένων πληθυσμών σε μια κοινωνία είναι η εργασία, η παραγωγή έργου. Τα υπόλοιπα είναι ανθρωπιστικά φληναφήματα κατάλληλα για την κοινωνία των αγγέλων. Αυτή που μάλλον σκέφτεται ο Πάπας Φραγκίσκος όταν ζητάει από την Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορά της για να υποδεχθεί τη δυστυχία της οικουμένης. Θα μου πείτε ότι αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα αλλάξει η κοινωνική σύνθεση των περιοχών αυτών. Νέες μειονότητες θα αναδειχθούν διεκδικώντας δικαιώματα πολιτισμικά και θρησκευτικά τα οποία θα απειλούν να αλλοιώσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Μιναρές στην Καρδίτσα; Μουεζίνης στη Λάρισα; Υπόθεση εργασίας κάνω ο πτωχός. Η οποία στηρίζεται στη βασική υπόθεση ότι ο μόνος τρόπος ένταξης μιας κοινότητας σε μια κοινωνία –για όσους αντιλαμβάνονται τη διαφορά– είναι η εργασία. Αν υπήρχε Αριστερά στην Ελλάδα, θα το είχε προτείνει. Ψάχνουν στους μετανάστες το προλεταριάτο που τους στέρησε ο σημερινός κόσμος. Αυτοί όμως μπερδεύουν το προλεταριάτο με την ανθρώπινη δυστυχία. Μπερδεύουν τον Μαρξ με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ομως, μιας που μιλάμε για ανθρωπισμό, νομίζω ότι η δική μου πρόταση ταιριάζει περισσότερο με την ανθρώπινη υπόσταση από τη θεωρία των διανοουμένων της Αριστεράς που θεωρούν ότι οι μετανάστες θα λύσουν το δημογραφικό, κοινώς τους αντιμετωπίζουν ως κτήνη αναπαραγωγής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT