Ταρζανιές και μονταζιέρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Θα περίμενα από έναν νέο πολιτικό, καλοσπουδαγμένο και με επαγγελματική προϋπηρεσία, σπάνιο για αυτόν τον χώρο, να εισφέρει στην πολιτική κάτι το καινούργιο, ενώ συγχρόνως να αφήνει στην άκρη προβληματικές και προκλητικές συμπεριφορές. Δυστυχώς ο νέος ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα σε λίγα λεπτά υπέπεσε σε δύο σοβαρά λάθη, όταν επισκέφθηκε σχολείο ΑμεΑ – και καλώς το επισκέφθηκε.

Λάθος πρώτο: Μπήκε στον προθάλαμο με μια θεαματική φιγούρα, που θα τη ζήλευε και ο Ταρζάν. Πήρε φόρα και με ένα άλμα, συνοδευόμενο από σπάσιμο της μέσης, πέρασε κάτω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα. Μια φάση δουλεμένη στην προπόνηση, όπως λένε οι σχολιαστές του ποδοσφαίρου.

Δεν θα χρησιμοποιήσω την πολυφορεμένη λέξη «ενσυναίσθηση» για να χαρακτηρίσω αυτή την πράξη του αρχηγού. Θα το πω περιγραφικά. Ο άνθρωπος δεν κατάλαβε πού βρισκόταν –σε σχολείο για ΑμεΑ– και πώς θα έπρεπε να συμπεριφερθεί. Σε αυτόν τον χώρο δεν κάνεις επίδειξη της ρώμης σου. Αυτό το κάνεις στο γυμναστήριο ή σε άλλους χώρους άθλησης.

Οι νοοτροπίες και συμπεριφορές που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι εντελώς πρωτόγνωρες και πρέπει να τις εξετάσουμε εξονυχιστικά…

Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να επιδείξει ένα σεβασμό στην κατάσταση των παιδιών που ήταν μέσα στην αίθουσα. Ομως ο περί ου ο λόγος το μυαλό του το είχε στους απέξω. Στα τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία έπρεπε να καταγράψουν την εικόνα της θεαματικής εισόδου του. Οι από μέσα ήταν απλώς το όχημα της δικής του προβολής. Θα μου πείτε μικρός είναι και μαθαίνει. Αυτοί οι κανόνες συμπεριφοράς δεν διδάσκονται. Βγαίνουν από μέσα σου, από τον σεβασμό προς την κατάσταση του άλλου. Είτε το έχεις είτε δεν το έχεις. Και ο νέος αρχηγός δεν το έχει. Ταρζανιές σε σχολείο ΑμεΑ είναι αδιανόητες.

Λάθος δεύτερο: Tον ηγέτη τον υποδέχθηκε στο σχολείο η αρμόδια υφυπουργός, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου. Περπάτησαν μαζί, φωτογραφήθηκαν και τα είπαν σε μια φιλική και πολιτισμένη ατμόσφαιρα.

Αίφνης, στη φωτογραφία που ανεβάζουν οι συνεργάτες του στο Διαδίκτυο, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δεν υπάρχει. Το μόνο αποτύπωμά της είναι η σκιά της που μαρτυρεί την παρουσία της. Την «έκοψαν» για να μην επισκιάσει τον ηγέτη, καθότι η υφυπουργός είναι μια γοητευτική παρουσία. Νοοτροπία σταρ που φοβάται τον ανταγωνισμό. Απίστευτο και όμως αληθινό. Εν έτει 2023, εκεί στη νέα ριζοσπαστική Αριστερά της εικόνας και του body building, χρησιμοποιούν μεθόδους του αλήστου μνήμη «πατερούλη» που εξαφάνιζε από τις φωτογραφίες τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Βλακώδες, διότι ήταν σίγουρο πως κάποιος θα δημοσίευε την πραγματική φωτογραφία πριν μονταριστεί και θα αποκαλυπτόταν η απάτη. Οπως και έγινε.

Θα μου πείτε πως πολύ τα ξεψαχνίζω. Ναι, διότι αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι εντελώς πρωτόγνωρα. Και αν δεν εξετάζουμε εξονυχιστικά νοοτροπίες και συμπεριφορές, όχι μόνον δεν θα κατανοήσουμε το φαινόμενο, αλλά διά της σιωπής και της ανοχής μας μπορεί να συμβάλουμε στην εξάπλωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT