Ποθητή και εύθραυστη η σταθερότητα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, οι πρώτες μετά τη θερινή ανάπαυλα, επιβεβαιώνουν την αίσθηση που ήταν διάχυτη αυτό το δύσκολο καλοκαίρι των πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων κρίσεων: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να είναι καλύτερη από τις άλλες επιλογές που διαθέτουμε, όμως, αυτό δεν αρκεί. Εκατό ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ., οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό απάντησε το 66% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Metron Analysis και το 51% σε δημοσκόπηση της Pulse. Ερωτώμενοι για τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Daniel», το 49% απάντησε στη δημοσκόπηση της ALCO ότι δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικές, με το 47,9% να έχει την ίδια γνώμη σε δημοσκόπηση της Opinion. Ομως, στην πρόθεση ψήφου, και οι τέσσερις εταιρείες βρήκαν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεταξύ 15,5% και 17,7%. Η Pulse δίνει 32,5% στη Ν.Δ. και 17% στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Opinion 31,7% στη Ν.Δ. και 14% στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ν.Δ. είναι πολιτικά κυρίαρχη», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, την Πέμπτη. Το επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις. Δείχνουν, όμως, ότι η κοινωνία είναι εξαιρετικά ανήσυχη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευαίσθητη, ευερέθιστη, πιθανώς απρόβλεπτη. Η ακρίβεια και η ανασφάλεια μπροστά στις φυσικές καταστροφές και σε άλλες κρίσεις (όπως η απρόσκοπτη επέλαση των Κροατών χούλιγκαν, ο φόνος επιβάτη πλοίου στον Πειραιά) θα συνεχίσουν να επιδρούν στην κοινή γνώμη, καθώς οι καταστροφές σε παραγωγικές περιοχές συμβάλλουν περαιτέρω στην άνοδο των τιμών, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα στις πληγείσες περιοχές θα κρατήσουν χρόνια. Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, οι δυσκολίες θα πολλαπλασιαστούν, πιθανώς σε όφελος ακραίων δυνάμεων, αφού σε τέτοιες συνθήκες ευδοκιμούν δημαγωγοί με την καλλιέργεια της οργής και τις εύκολες υποσχέσεις τους.

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να πείσει ότι κατάλαβε την ανάγκη για μια ελάχιστη συνεννόηση και σοβαρότητα, ώστε να μπορεί να το εμπιστευθεί η κοινωνία.

Το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και οι κοινωνικές δυσκολίες οφείλουν να απασχολήσουν όλες τις σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες. (Και από τη συμπεριφορά τους θα κριθεί η σοβαρότητά τους.) Επειδή η διαχείριση των συνεπειών των καταστροφών και η θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή δεν αφορά μόνο ένα κόμμα, ούτε μία περιοχή. Οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες που θα εκλέξουμε σε μία εβδομάδα προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. Προτεραιότητα όλων, όμως, και της κεντρικής κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι μία: μια εθνική, αξιόπιστη και αποτελεσματική πολιτική για την ασφάλεια όλων. Οχι μόνο των πολιτών, αλλά και όσων άλλων βρίσκονται στη χώρα, είτε μετανάστες και πρόσφυγες είτε τουρίστες. Αυτός ο χρόνος έχει αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τους κινδύνους που ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή. Είτε βρισκόμαστε σε τρένο, είτε σε θέρετρο, είτε μέσα στο σπίτι μας, είτε σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, εξαρτόμαστε όχι μόνο από την τύχη, αλλά κυρίως από το πόσο νοιάζονται για εμάς άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε. Αυτοί που μοχθούν για την ασφάλειά μας, που πλάθουν το αόρατο πλέγμα συμπόνοιας και αλληλεγγύης που κρατάει μια κοινωνία όρθια καθημερινώς αλλά και τις πιο δύσκολες στιγμές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου εξέφρασαν την ανάγκη των πολιτών για σταθερότητα. Αυτή η ανάγκη φαίνεται ακόμη στις δημοσκοπήσεις. Προστέθηκε, όμως, και το κύμα δυσαρέσκειας, που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Εκτός εάν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος πείσει ότι κατάλαβε την ανάγκη για μια ελάχιστη συνεννόηση και σοβαρότητα, ώστε να μπορεί να το εμπιστευθεί η κοινωνία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT