Από την ασφάλεια στην ετοιμότητα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Οσοι μπαίνουν στην πολιτική ενώ έχουν ήδη διαγράψει μια σημαντική επαγγελματική πορεία, συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν τον διλημματικό χαρακτήρα του πολιτικού παιχνιδιού. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η σύγχρονη πραγματικότητα δεν περιγράφεται πια με όρους διλημματικούς.

Οι πολυκρίσεις των τελευταίων χρόνων –με πιο πρόσφατη το δύσκολο φετινό καλοκαίρι που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης– πρέπει να έχουν κάνει σαφές σε όλους ότι επείγει να επανατοποθετηθούμε απέναντι στις προκλήσεις. Για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πρέπει πρώτα να τις αντιληφθούμε σωστά. Ξεκινώντας από τον τρόπο που τις περιγράφουμε και μιλάμε γι’ αυτές. Η εποχή της «βεβαιότητας», των εύκολων λύσεων και των υπεραπλουστεύσεων έχει τελειώσει.

Στην Ελλάδα, μετά την οδυνηρή οικονομική και πολιτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και τα γεγονότα που κατέληξαν σε πολύνεκρες τραγωδίες, το αίτημα για ασφαλή καθημερινότητα πήρε κεντρική θέση στην πολιτική ζωή και τον δημόσιο διάλογο.

Ομως η υπόσχεση για μια «βατή και ασφαλή καθημερινότητα» δεν μπορεί πλέον να δίδεται αβίαστα. Πάντα θα έχει τον κίνδυνο να διαψευσθεί – ακόμη κι αν δεν υπάρχει καμία πρόθεση εξαπάτησης και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθεί. Είναι η πραγματικότητα και οι νέες συνθήκες που πλέον ξεπερνούν κατά πολύ κάθε επιπόλαιη υπόσχεση. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να μπει στη δημόσια συζήτηση η έννοια της ετοιμότητας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη υποχρέωση όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης σήμερα: πρέπει να είναι έτοιμοι για τα πάντα. Και επιπλέον, να μεριμνούν ώστε να είναι εξίσου έτοιμη και συνολικά η κοινωνία μας. Γιατί εάν είμαστε καλά προετοιμασμένοι και εξασκημένοι, τότε και μόνο τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να ξεπερνάμε τις πολυκρίσεις με ασφάλεια. Θεωρώ αναμενόμενη την αντίρρηση ότι αυτά είναι αυτονόητα πράγματα… Ομως, δεν είναι έτσι. Να μου επιτραπεί, με την ιδιότητα του μηχανικού, να επιμείνω ότι δεν υπάρχουν αυτονόητα. Υπάρχουν μόνο κανόνες, πρωτόκολλα και οδηγίες που πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά.

Ετσι λοιπόν, από εμάς τους ίδιους εξαρτάται η έμφαση την οποία θα δώσουμε στην ασφάλεια και, άρα, το κατά πόσον θα τη θέσουμε πραγματικά σε απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον εκλεγώ περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η λέξη «ετοιμότητα» θα αποτελεί για τους συνεργάτες μου κι εμένα την κεντρική έννοια γύρω από την οποία θα δουλέψουμε. Την ενιαία φιλοσοφία μας. Ζητούμενο σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό βάσει του οποίου κυρίως θα αξιολογηθούμε στο τέλος.

Σε πέντε χρόνια από σήμερα οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιδρούμε ακαριαία στις προκλήσεις και τους κινδύνους. Αλλά και στις ευκαιρίες για τον τόπο μας, που είναι σίγουρο ότι θα φέρει η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να χαθούν άνθρωποι, περιουσίες, περιβάλλον, φυσικοί πόροι, αλλά ούτε και κονδύλια και πολύτιμος χρόνος.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια. Μιλώντας με ειλικρίνεια στους συμπολίτες μου, όμως, νιώθω ότι μπορώ να τους υποσχεθώ το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας.

Ο κ. Δημήτρης Πτωχός είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT