90 χρόνια πριν…1 – 10 – 1933

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΚΟΥΒΑ: Νεώτερα εξ Αβάνας τηλεγραφήματα αγγέλλουν ότι εξερράγησαν εκεί φονικαί ταραχαί. Χιλιάδες κομμουνιστών συνεκεντρώθησαν έμπροσθεν του μεγάρου της «Ενώσεως κατά του ιμπεριαλισμού» με διαθέσεις στασιαστικάς, ενώ εις τας πλησίον στέγας και τα παράθυρα ήσαν τοποθετημένοι ένοπλοι κομμουνισταί. Πολίται ξένοι προς την συγκέντρωσιν και υπολογιζόμενοι εις 10.000 παρηκολούθουν την συγκέντρωσιν όταν ο στρατός έλαβεν εντολήν να διαλύση διά της βίας τους κομμουνιστάς. Εις άρνησιν των τελευταίων να διαλυθούν, ο στρατός ήρχισε πυροβολών κατά του πλήθους. Επηκολούθησε πανικός απερίγραπτος επιταθείς όταν οι επί των στεγών κομμουνισταί ήρχισαν να πυροβολούν και αυτοί. Πολλοί εφονεύθησαν, άλλοι εποδοπατήθησαν και εξέπνευσαν επί τόπου. Οι κομμουνισταί διελύθησαν δι’ επελάσεως του ιππικού. Ακολούθως δι’ εφόδων κατελήφθησαν και τα κτίρια εκ των οποίων επυροβόλουν οι κομμουνισταί. Εκ της πρώτης ομοβροντίας του στρατού εναντίον του πλήθους εφονεύθησαν 6 και ετραυματίσθησαν 25. Αλλοι 13 εφονεύθησαν από σφαίρας μυδραλλιοβόλων. Αυτοί ήσαν τα πρώτα θύματα, τα περισυλλεγέντα εις την πρώτην «εκκαθάρισιν» της πλατείας. Διότι το σύνολον των θυμάτων είνε πολύ μεγαλύτερον, μη δυνάμενον να καθορισθή εισέτι.

ΧΑΣΜΑ: […] Το απόγευμα εδέχθη τους παλαιοημερολογίτας ο Αρχιεπίσκοπος εις τον οποίον ο Παπαματθαίος ομιλών εξ ονόματος των παλαιοημερολογιτών προέτεινεν όπως προς άρσιν των υφισταμένων διενέξεων μεταξύ κλήρου και χριστιανών ακολουθηθή όσον αφορά την εκκλησίαν το Ιουλιανόν εορτολόγιον, όσον αφορά δε τας σχέσεις με την πολιτείαν το Γρηγοριανόν. Ο Αρχιεπίσκοπος ήκουσε τας αντιλήψεις του Παπαματθαίου δηλώσας ότι θα τας μελετήση. Ως πληροφορούμεθα κατά τας συνεδριάσεις της Ιεραρχίας πολλοί μητροπολίται θα προκαλέσουν την συζήτησιν επί του παλαιοημερολογιτικού, καθόσον φρονούν ότι πρέπει να παύση το χάσμα μεταξύ παλαιοημερολογιτών και νεοημερολογιτών και αι διαρκείς αντεγκλήσεις μεταξύ των κληρικών και των χριστιανών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT