Ου παντός πλεινες… πολιτικήν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Ο νέος ηγέτης ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός του να παράγουν πολιτική. Για να παραγάγεις ένα προϊόν θα πρέπει πρώτα πρώτα να το γνωρίζεις, δηλαδή να γνωρίζεις από ποια υλικά γίνεται, σε τι αναλογίες, τι μηχανήματα χρειάζονται, αν απαιτείται χρόνος ωρίμανσης, τα κοστολόγιά του και πολλά άλλα. Αν δεν γνωρίζεις αυτό που θέλεις να παραγάγεις, εννοείται πως ή δεν θα το παρασκευάσεις ποτέ ή θα το κάνεις με λάθος τρόπο. Το προϊόν θα βγει ελαττωματικό. Αυτά ακριβώς ισχύουν και για την πολιτική. Δεν γίνεται να καλείς τους συνεργάτες και τους πολιτικούς φίλους σου να παράγουν πολιτική, αν εσύ ο ίδιος, ο αρχηγός, είναι αποδεδειγμένο πως έχεις μια στρεβλή αντίληψη για το τι είναι πολιτική ή αν αγνοείς παντελώς το αντικείμενο.

Γιατί τελικά η επικοινωνία, η εικόνα και η κίνηση, είναι μια από τις πολλές πτυχές της πολιτικής. Δεν είναι η μοναδική. Πολιτική πρωτίστως σημαίνει παραγωγή πολιτικής γραμμής, χάραξη στρατηγικής και επί μέρους τακτικών κινήσεων και στόχων, πολιτική σημαίνει παρέμβαση στο γίγνεσθαι, στο «προτσές», όπως λέγαμε στα αμφιθέατρα. Αυτό όμως απαιτεί ικανότητες, διότι για να εκπονήσεις πολιτική γραμμή θα πρέπει πρώτα να αναλύσεις τις συγκεκριμένες συνθήκες και επάνω σε αυτή την ανάλυση να κάνεις την πολιτική σύνθεση. Και η ανάλυση μιας κατάστασης χρειάζεται γνώσεις, επιτελείο ικανό να επεξεργάζεται στοιχεία και δεδομένα και βέβαια χρειάζεται και ένας ευφυής και αποτελεσματικός επιτελάρχης που όχι μόνον θα συντονίσει, αλλά και θα κατευθύνει. Ομως η πολιτική έχει και ένα βήμα παραπέρα, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της. Με ποιους πηγαίνεις και ποιους αφήνεις, με ποιους συμμαχείς και ποιους θεωρείς αντιπάλους σου. Διότι πολιτική είναι και η στρατηγική των συμμαχιών, η δημιουργία μετώπων ή η αποφυγή τους, καθώς οι τομές και οι ρήξεις απαιτούν ένα μείγμα συναινέσεων και συγκρούσεων. Θα πρέπει κάθε φορά η ηγεσία να φροντίζει μέσα από την πολιτική των συμμαχιών να διαμορφώνει έναν ευνοϊκό συσχετισμό των δυνάμεων για να προωθήσει τις θέσεις της.

Ενας «αρχηγός» με ελάχιστες ώρες πτήσης στην πολιτική και με ανυπαρξία συγκροτημένου πολιτικού λόγου, τι πολιτική μπορεί να παράγει;

Με απλά λόγια η πολιτική είναι ένα δύσκολο άθλημα για ικανούς παίκτες που διαθέτουν αντοχές, ευφυΐα, μόρφωση και πείρα. Αφησα για το τέλος το λεγόμενο πολιτικό αισθητήριο. Αυτό είναι ένα χάρισμα που το έχουν λίγοι πολιτικοί. Οι πραγματικοί ηγέτες, που πολλές φορές υστερούν συγκριτικά σε μόρφωση και έχουν ταπεινή καταγωγή. Είναι αυτοί που «μυρίζονται» όχι το παρόν, αλλά αυτό που έρχεται και φροντίζουν να λάβουν έγκαιρα θέση για να το υποδεχτούν. Και έχουν ανεπτυγμένη την πολιτική όσφρησή τους διότι μπορούν κάθε φορά και βλέπουν τη μεγάλη εικόνα. Δεν χάνονται στην ασημαντότητα των εικονιδίων. Δίνουν τις μάχες τους για τις μεγάλες, στρατηγικής σημασίας υποθέσεις.

Ενας «αρχηγός» με ελάχιστες ώρες πτήσης στην πολιτική και με ανυπαρξία συγκροτημένου πολιτικού λόγου, τι πολιτική μπορεί να παράγει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT