Μαθήματα από την περιπέτεια Κασσελάκη

Μαθήματα από την περιπέτεια Κασσελάκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Θα αναφερθώ σε τρία συμπεράσματα από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρώ χρήσιμα για τον κ. Μητσοτάκη.

Στη χώρα μας, από τις πιο συντηρητικές της Ευρώπης, είναι θετική η παρουσία ομοφυλόφιλου στην πολιτική. Αυτό, όμως, νομίζω ότι είναι και μια από τις αιτίες του χαμηλού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ. Και το περίεργο είναι ότι ο κ. Στέφ. Κασσελάκης τροφοδοτεί αυτή την κοινωνική δυσανεξία με τη συνεχή προβολή και την έντονη παρουσία του συντρόφου του στο πλευρό του, πράγματα ασυνήθιστα στα ετερόφυλα προεδρικά ζευγάρια. Διευκολύνει ωστόσο το σχέδιο του πρωθυπουργού για νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων.

Η εκλογή προέδρου «από τη βάση» αποδείχθηκε αντι-δημοκρατική διαδικασία. Την εισήγαγε ο ΓΑΠ ως μοναδικός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, για επίδειξη αποδοχής του στην κοινωνία. Την αντέγραψε η Ν.Δ. για να επηρεάσει τους κομματικούς συσχετισμούς. Την αντέγραψε και ο κ. Τσίπρας, μοναδικός υποψήφιος και αυτός. Και τώρα επωφελήθηκε ο κ. Κασσελάκης! Η εκλογή «από τη βάση» υπόκειται σε όλα τα μειονεκτήματα της καθολικής ψήφου (π.χ. τυχάρπαστες, ευκαιριακές, αγορασμένες ψήφοι). Επιπλέον, εκείνος που έτσι εκλέγεται δεν μπορεί να ανακληθεί από κανένα όργανο του κόμματος, ακόμα και αν τα αγνοεί τόσο προκλητικά όσο ο κ. Κασσελάκης, καθότι «εκλέχθηκε από τον λαό». Ας προβληματιστεί ο κ. Μητσοτάκης για τούτη τη διαδικασία.

Η κ. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε, παρά την ηλικία της, ως εκπρόσωπος της παλιάς γενιάς και των διανοουμένων του ΣΥΡΙΖΑ. Συμβατική και προβλέψιμη. Και έχασε. Ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε αυτούς που, έστω ωφελιμιστικά, έστω επιπόλαια «αγόρασαν καινοτομία», έστω σε εισαγωγικά. Και κέρδισε. Το γεγονός απέδειξε ότι οι παραδοσιακοί συμβατικοί τρόποι προπαγάνδας δεν αρκούν πλέον. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει την αξία της καινοτομίας. Γι’ αυτό επικράτησε! Τελευταία όμως διακρίνω σημάδια επανάκαμψης της παλιάς Δεξιάς: ορισμένοι τον ωθούν να πάψει τα ανοίγματα προς το Κέντρο, να επιστρέψει στη δεξιά εθνολαγνεία, στην καπηλεία της θρησκείας και στην παλιά γνωστή συνταγή των ρουσφετιών, επιδομάτων, αυξήσεων ώστε να επαναπατρίσει τις διαρροές προς Σπαρτιάτες, Νίκη κ.λπ. Πιστεύω ότι, ακόμα και αν ορισμένοι από αυτούς επαναπατριστούν, θα είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που προσελκύονται επειδή αναζητούν την καινοτομία (την απαλλαγή μας από την καθυστέρηση) και τη σύγκλιση με τους εταίρους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT