Ερευνα ή βόλεμα;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Οσο και αν οι πολιτικοί υπόσχονται και κομπάζουν, όσο και αν τα μέσα ενημέρωσης εκστασιάζονται με κάθε δείγμα προόδου, όσο σειρές διακεκριμένων ανθρώπων αφιερώνουν χρήμα, χρόνο και τη φήμη τους στον αγώνα, η Ελλάδα φαίνεται ανίκανη να επενδύσει σοβαρά στην έρευνα και την καινοτομία. Η έλλειψη στρατηγικής, η ανόητη γραφειοκρατία, το «βόλεμα» ομάδων (και ατόμων) συνωμοτούν για τη διαχρονική σπατάλη πόρων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Οποιες επιτυχίες υπάρξουν είναι απλώς μέτρο για να σκεφτούμε πόσες πρωτοβουλίες χάθηκαν σαν σπόροι σε άγονο χώμα. Το κρίμα (όπως όλοι λένε, και πρώτοι οι πολιτικοί) είναι ότι η Ελλάδα έχει τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να διαπρέψουν στην έρευνα σε διεθνές επίπεδο. Αυτό φαίνεται και απ’ όσα πετυχαίνουν, παρά τα εμπόδια, στην Ελλάδα, και από τη λαμπρή πορεία Ελλήνων στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα είναι γνωστά, οι προτεινόμενες λύσεις πολλές, που δεν είναι πολύπλοκες, αλλά απαιτούν πολιτική θέληση. Πολλοί και οι άνθρωποι που θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τομέων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ελληνες ερευνητές και τη χώρα. Καινοτομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πρωτογενή έρευνα. Η έρευνα χρειάζεται χρόνο, χρήμα και πολιτικές που την ενθαρρύνουν, την προστατεύουν και την αξιοποιούν. Αυτό απαιτεί αυστηρά κριτήρια και σοβαρή αξιολόγηση, ώστε κάθε ευρώ που δαπανάται για την έρευνα να οδηγεί σε πρόοδο. Αλλιώς απλώς διατηρείται η σημερινή κατάσταση της διασποράς χρημάτων χωρίς σαφείς στόχους, χωρίς την αυτονόητη σύνδεση της έρευνας με τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία. Και ενώ γίνονται προσπάθειες βελτίωσης, συνήθως δεν προχωρούν. Παραμένει άγνωστο εάν θα έχει αποτέλεσμα η πρόσφατη αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες (Ελληνες και άλλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας) ή εάν θα τοποθετηθεί και αυτή στο πλούσιο αρχείο καλών προθέσεων και προτάσεων.

Ο τουρισμός και η κτηματαγορά δεν αρκούν για να αναπτυχθεί η Ελλάδα δίκαια και σταθερά. Η χώρα διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο, γνώσεις και όρεξη για δουλειά, που θα μπορούσαν να πετύχουν στους τομείς τους. Υπάρχουν σοβαρές προτάσεις για την ανάπτυξη της έρευνας που θα πολλαπλασίαζαν τους καρπούς της. Γι’ αυτό η διατήρηση μιας προβληματικής κατάστασης δεν μπορεί παρά να είναι συνειδητή επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT