Αποχή και δικαιοσύνη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Στον απόηχο της ειδεχθούς δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη του Αλκη Καμπανού και για την αντιμετώπιση της εγκληματικής οργάνωσης που ασκεί οπαδική βία, η πολιτεία με τον ν. 4908/2022 πρόσθεσε στο άρθρο 187 ΠΚ την εξής παρ. 6: «Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανένα τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ». Η διάταξη αυτή έχει την πλήρη επιδοκιμασία της κοινής γνώμης, γιατί απηχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον με τον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε τη κήρυξη στοχευμένης αποχής από τις δίκες πρώτου βαθμού στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα με αίτημα την κατάργηση ή τροποποίηση της διάταξης αυτής. Ειλικρινά δεν κατάλαβα τη νομιμότητα και τον σκοπό της αποφάσεως αυτής, αφού το πρωτόδικο δικαστήριο μπορεί βάσει των κειμένων διατάξεων να αποφασίσει τη μη μετατροπή, τη μη αναστολή της ποινής και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Με επίκληση της αποφάσεως αυτής οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, που δικάζονταν ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων της Λαμίας με την κατηγορία ότι όντας δημόσιοι υπάλληλοι είχαν σχηματίσει εγκληματική οργάνωση και εξέδιδαν με αμοιβή πλαστά διπλώματα οδήγησης, δήλωσαν αποχή και το δικαστήριο αναγκάσθηκε να αναβάλει την υπόθεση για μεταγενέστερη δικάσιμο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μόνο στην Εισαγγελία Αθηνών έχουν σωρευθεί άνω των 400 ανάλογες υποθέσεις που λόγω της παραπάνω αποφάσεως της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων δεν μπορούν να εισαχθούν για εκδίκαση και ενδεχομένως πολλοί κατηγορούμενοι λόγω της παρόδου του 18μήνου της προσωρινής κράτησης να έχουν αφεθεί και θα αφεθούν ελεύθεροι, εκτός του ότι η εκδίκαση του τεράστιου αυτού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων θα προκαλέσει έμφραγμα στην ομαλή ροή της ποινικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1466/2016: «Οι αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων που κηρύσσουν αποχή των μελών τους από την άσκηση των καθηκόντων τους συνιστούν νόμιμο μέσο δράσης των συλλόγων και δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα ή σε άλλες υπερνομοθετικές διατάξεις. Υπόκεινται όμως σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τη φύση της δικαιοδοτικής λειτουργίας ως μιας από τις κρατικές λειτουργίες (άρθρο 26 Συντάγματος), η οποία δεν νοείται να παραλύει σε ένα Κράτος Δικαίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικηγόρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην απονομή της Δικαιοσύνης ως συλλειτουργοί της».

Η νομιμότητα της απόφασης του Δικηγορικού Συλλόγου για αποχή ελέγχεται ακυρωτικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σαφώς η παραπάνω απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας για σκοπούμενη αποχή με αίτημα την τροποποίηση ή κατάργηση του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ δεν είναι νόμιμη, διότι αφορά ζήτημα που ανάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, που χαράσσει την αντεγκληματική πολιτική, και όχι στην αρμοδιότητα των δικηγορικών συλλόγων, γιατί δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου και ούτε νοείται να επιβάλλουν τις απόψεις τους με αποχή, δηλαδή με παράλυση της απονομής της δικαιοσύνης.

Σαφώς ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης θα μπορούσε με την έκδοση της παραπάνω απόφασης (28-1-2023), και ακόμα μπορεί, να προσφύγει στο ΣτΕ και να ζητήσει την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων των δικηγορικών συλλόγων, οπότε μετά την ακύρωσή της οι δικηγόροι δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων. Αν όμως οι συγκεκριμένοι δικηγόροι επιμείνουν στην αποχή και δεν αντικατασταθούν από άλλους, τότε το δικαστήριο θα διορίσει αυτεπάγγελτα δικηγόρους για να υπερασπιστούν τους κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν τον διορισμό, γιατί δεν νοείται η για οποιονδήποτε λόγο μη απόδοση της δικαιοσύνης.

Ο κ. Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι αρεοπαγίτης ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT