Το ανορθόδοξο και το απρόοπτο είναι πια ρουτίνα

Το ανορθόδοξο και το απρόοπτο είναι πια ρουτίνα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο θα αναλύεται για δεκαετίες από όσους ασχολούνται με θέματα ασφαλείας. Προφανώς, κάτι πήγε πολύ λάθος με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες δεν μπόρεσαν πρώτα να προβλέψουν και κατόπιν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τη χωρίς προηγούμενο τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Ηταν αρκετοί όσοι εκτιμούσαν πως η βαθιά εσωτερική κρίση και πόλωση θα είχε αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ισραήλ. Ισως να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά αυτό θα αργήσουμε να το μάθουμε, αν και η πίεση της κοινής γνώμης στο Ισραήλ θα είναι αφόρητη ώστε να δοθούν γρήγορα απαντήσεις.

Οσα τραγικά και απάνθρωπα συνέβησαν θα έχουν τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες. Οι ΗΠΑ προσπαθούν από καιρό να απαγκιστρωθούν από τη Μέση Ανατολή για να επικεντρωθούν στην Ασία και στην Κίνα. Και αυτό, γιατί βλέπουν ότι δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους και δυνάμεις για να τα βγάλουν πέρα με μια μεγάλη γκάμα στρατηγικών υποχρεώσεων. Ο Πούτιν τούς άλλαξε τον σχεδιασμό με την εισβολή στην Ουκρανία, που έφερε τις ΗΠΑ ξανά στην Ευρώπη. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ότι «η Μέση Ανατολή δεν ήταν ποτέ τόσο ήσυχη για τόσο μεγάλο διάστημα, όσο τώρα». Η επίθεση της Χαμάς τον διέψευσε και αναγκάζει την Αμερική να επιστρέψει, με φόρα, και στη Μέση Ανατολή. Η κίνηση του προέδρου Μπάιντεν να στείλει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ είναι πρωτοφανής και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Προφανώς και για την Ελλάδα, η οποία πήρε σαφέστατα και καθαρά θέση υπέρ του Ισραήλ. Η Τουρκία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και η πορεία των εξελίξεων είναι πολύ πιθανό να αναδείξει το γεγονός πως οι ΗΠΑ και η Δύση δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να στηρίζονται σε αυτήν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μείζονα κρίση.

Το σημαντικό είναι, όμως, αν το Ισραήλ, και κατ’ επέκταση οι ΗΠΑ, οδηγηθεί σε μια σύγκρουση με το Ιράν. Είναι ένα σενάριο το οποίο απεύχεται το «βαθύ» κράτος του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ. Εχουμε δει, ωστόσο, ότι η πολιτική πίεση και οι εξελίξεις συχνά βρίσκονται στη θέση του οδηγού σε παρόμοιες κρίσεις, όπως συνέβη με το Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου μάς έδειξαν πάντως κάτι ακόμη: πως ο πόλεμος έχει αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Το ανορθόδοξο και το απρόοπτο είναι πια ρουτίνα. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά, και με ανοιχτό μυαλό, και στην Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT