Αλυσιδωτή χαλάρωση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Κάποτε λέγαμε ότι τους μεγάλους δήμους τούς πήρε το ένα ή το άλλο κόμμα. Οπως και οι ευρωεκλογές, αλλά σε μικρότερο, ίσως, βαθμό, οι εκλογές της τοπικής διοίκησης ήταν και αυτές υπερ-κομματικοποιημένες και αποτελούσαν θέμα γοήτρου ή επίδειξης εκλογικής δύναμης σε ποιους δήμους ή περιφέρειες επικράτησε το τάδε ή το δείνα κόμμα. Ειδικά οι δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν ένα βαρόμετρο.

Δεν έχει εξαλειφθεί αυτή η νοοτροπία και τακτική, ωστόσο, μια μετατόπιση έχει παρατηρηθεί. Πλέον στη συνείδηση των ψηφοφόρων τα πρόσωπα βαραίνουν κατά τι περισσότερο από την κομματική τους ταυτότητα – ή το κομματικό τους δεκανίκι.

Στις εκλογές του 2023, το χαρακτηριστικό αυτό ήταν έντονο. Ακόμα πιο έντονο, όμως, ήταν κάτι άλλο: η υποτονική ατμόσφαιρα. Επί της ουσίας, η αδιαφορία εκ μέρους των πολιτών (αλλά και, σε ένα βαθμό, και των μέσων ενημέρωσης).

Αλλού είχαμε όλοι τον νου μας φαίνεται. Με νωπή τη διπλή εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό επίπεδο και, κυρίως, την απρόσμενη εξέλιξη αναφορικά με την εκλογή του νέου αρχηγού (γεγονός που έχει απορροφήσει συντριπτικά την εγχώρια πολιτική ειδησεογραφία), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν «πόνταρε» ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να δείξει μια νέα, αναδυόμενη δυναμική.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση και το κυβερνών κόμμα μέχρι τους ψηφοφόρους, που είχαν ήδη κορεστεί από μια μακρά εκλογική περίοδο έως τον Ιούνιο.

Αυτό είχε ως συνέπεια το κυβερνητικό κόμμα να χαλαρώσει κάπως και αυτό, επενδύοντας (όχι όμως «φανατικά») στους δήμους και στις περιφέρειες των δυο-τριών μεγάλων πόλεων. Η χαλάρωση αυτή υπήρξε αλυσιδωτή φτάνοντας μέχρι τους ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν ήδη κορεστεί από μια μακρά εκλογική περίοδο έως τον Ιούνιο.

Στη θεωρία, αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει· αν μη τι άλλο, οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ήρθαν φέτος σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν έχουν στεγνώσει τα στάσιμα πια νερά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Κι ωστόσο, η αποχή ήταν, τηρουμένων των συνθηκών, υψηλή. Εως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται στο 50%, με το πιο χαμηλό να σημειώνεται στον Δήμο Αθηναίων. Ακόμα η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε έως αργά το βράδυ της Κυριακής τα αποτελέσματα. Πάντως, μιας και έγινε λόγος για πρόσωπα, ας σταθούμε λίγο σε αυτά.

Περιοριζόμαστε στον Δήμο Αθηναίων: Φαίνεται πως ο Κώστας Μπακογιάννης έχει προκαλέσει αρκετή δυσφορία ακόμη και σε περιοχές της Αθήνας που παραδοσιακά θεωρούνται «δικές του», ωστόσο διατηρεί τη δυναμική του. Απέναντί του είχε φέτος ένα φρέσκο πρόσωπο, που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον: τον Χάρη Δούκα, με τον συνδυασμό «Αθήνα τώρα». Αν, μέσα στη γενικότερη υποτονική ατμόσφαιρα, ξεχώρισε κάποιο πρόσωπο, θα λέγαμε ότι ήταν αυτό, το οποίο μέχρι αργά χθες το βράδυ έδειχνε να έχει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT