Η αλλαγή ηγεσίας δεν βοήθησε

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Βλέποντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρατηρώ πως μάλλον η αλλαγή ηγεσίας δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιδόσεις του κινήθηκαν κάτω από τα επίπεδα των εθνικών εκλογών, πλην της Θεσσαλονίκης, όπου δεν κατέβασε κομματικό υποψήφιο και αυτή η επιλογή δικαιώθηκε. Για να είμαι δίκαιος, οφείλω να παραδεχτώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διέθετε ισχυρούς μηχανισμούς και προβεβλημένα στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που ακόμη και στους πιο χαλεπούς καιρούς κρατούσε δυνάμεις σε αυτούς τους χώρους. Eτσι, θα ήταν άδικο, χρόνιες αδυναμίες να τις χρεώσουμε στον νέο ηγέτη, αλλά θα περιμέναμε αυτός με τη λάμψη του και τη φόρα με την οποία εισέβαλε στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάπως να βελτίωνε την εικόνα του κόμματός του. Σε αυτή την αρνητική εμφάνιση συνετέλεσε και η εσωκομματική αμφισβήτηση, η οποία σίγουρα θα ώθησε κάποιους φίλους της ριζοσπαστικής Αριστεράς είτε στην αποχή, είτε στο να προτιμήσουν το ΚΚΕ –που παρουσίασε μια αύξηση των δυνάμεών του, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις– είτε, τέλος, σε συνδυασμούς της λεγόμενης «επαναστατικής» Αριστεράς.

Θα ήταν άδικο να χρεώσουμε χρόνιες αδυναμίες στον Κασσελάκη, αλλά θα περιμέναμε με τη λάμψη του και τη φόρα του να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του.

Μια και μίλησα για αποχή, να υπενθυμίσω πως η συμμετοχή κυμάνθηκε μόλις στο 50%, ενώ στις εκλογές του 2019 ακούμπησε το 59%. Τηρουμένων των αναλογιών, τη δεύτερη Κυριακή η συμμετοχή θα κυμανθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους συνδυασμούς που προηγούνται, καθώς είναι γνωστό πως η αποχή ευνοεί την παράταξη που πλειοψηφεί. Βέβαια, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής δίνει ελπίδες σε κάποιους υποψηφίους μήπως οι ψηφοφόροι τους που απείχαν, κινητοποιηθούν τη δεύτερη Κυριακή, αλλά αυτό σπανίως συμβαίνει. Πάντα στις επαναληπτικές εκλογές η συμμετοχή μειώνεται.

Χθες, οι ψηφοφόροι δεν έστειλαν κανένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα δεν γρατζούνισαν καν το πρόσωπό της, αν εξαιρέσουμε τη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί πολλοί παράγοντες συνέδραμαν στο ομολογουμένως όχι ευχάριστο για την κυβέρνηση, αλλά για τους γνωρίζοντες αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στις περιφέρειες, τα πήγε καλά και είναι εντός του στόχου 13 στα 13, που μπορεί να επιτευχθεί σε μία εβδομάδα. Και απώλειες να υπάρξουν, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός δεν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πει πως «σήμερα κέρδισε η τοπική αυτοδιοίκηση» ή πως «το μήνυμα ελήφθη», όπως είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980. Αν θέλουμε να διατυπώσουμε ένα πολιτικό «διά ταύτα», θα πούμε ότι χωρίς εκπλήξεις βαδίζουμε πλέον στη μεγάλη ευθεία που οδηγεί στις ευρωεκλογές, όπου εκεί θα δοκιμαστούν και η κυβέρνηση, αλλά κυρίως η αντιπολίτευση, η μείζων και η ελάσσων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT