Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Είναι πολύ μικρός ο δικός μας κόσμος για να ασχοληθούμε αυτή τη στιγμή μαζί του, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν στο Ισραήλ δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ γυναικόπαιδα και νέοι άνθρωποι που παρακολουθούσαν συναυλία υπέρ της συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σε αυτή την περίπτωση, οι τρομοκράτες της Χαμάς –που είναι αδιανόητο να τους αποκαλούμε «μαχητές»– λειτούργησαν σαν ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Πυροβολούσαν κατά ριπάς, ενώ το πανικόβλητο πλήθος έτρεχε για να σωθεί μέσα σε ένα έρημο τοπίο. Πού να κρυφτείς στην έρημο; Μέχρι στιγμής, μόνο σε αυτό το μακελειό μετρήθηκαν 250 πτώματα νέων παιδιών.

Συγχρόνως, με τη βεβήλωση των νεκρών, οι τρομοκράτες της Χαμάς ήθελαν να ταπεινώσουν ένα λαό. Διέπραξαν αυτή τη βαρβαρότητα, διότι ακριβώς δεν είναι μαχητές, είναι τρομοκράτες.

Αυτή η καλοσχεδιασμένη εισβολή είχε δύο στόχους. Απέβλεπε πρωτίστως να σπείρει τον φόβο στους κατοίκους του Ισραήλ. Να στείλει το μήνυμα πως πλέον η καθημερινότητά τους δεν θα είναι η ίδια. Πως μπορεί ανά πάσα στιγμή μια ομάδα τρομοκρατών να βρεθεί στον δρόμο τους, όπου κι αν βρίσκεται αυτός. Συγχρόνως, με τη βεβήλωση των νεκρών, οι τρομοκράτες της Χαμάς ήθελαν να ταπεινώσουν ένα λαό. Διέπραξαν αυτή τη βαρβαρότητα διότι ακριβώς δεν είναι μαχητές, είναι τρομοκράτες. Ο μαχητής σέβεται τον νεκρό αντίπαλό του. Δεν διαπράττει την ύβρι της σκύλευσης της σορού του. Οι σκληρές εικόνες που είδαμε στο Διαδίκτυο αποτελούν μια πρόκληση και μια προσβολή συγχρόνως για όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Σε αυτές τις ακραίες, βάρβαρες συμπεριφορές δεν χωρούν συμψηφισμοί και τα γνωστά «ναι μεν, αλλά…» γιατί πάντα το βάρος πέφτει, ανομολόγητα, στο «αλλά», που μετριάζει τον βαθμό της κτηνωδίας, για να μην πω ότι μερικές φορές τον δικαιώνει κιόλας.

Ο δεύτερος στόχος αυτής της εισβολής των τρομοκρατών της Χαμάς είναι πολιτικός. Θέλουν να αποτρέψουν –όπως έχει γραφτεί– την προσέγγιση του Ισραήλ πρωτίστως με τη Σαουδική Αραβία και με την Τουρκία, της οποίας η ηγεσία βλέπει να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της για τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεών της με το Ισραήλ. Είναι γνωστό πως στους ακραίους και στους τρομοκράτες η κανονικότητα βρίσκεται έξω από την αρρωστημένη λογική τους. Αντιλαμβάνονται ότι σε ένα ειρηνικό τοπίο δεν έχουν λόγο ύπαρξης, διότι αυτοί ένα όπλο έχουν μόνο: το μίσος. Είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε πως η 7η Οκτωβρίου 2023 είναι mutatis mutandis η 11η Σεπτεμβρίου 2001 για την περιοχή μας και ίσως και για τον κόσμο όλο. Είναι πολύ νωρίς, διότι ακόμη δεν είδαμε να ξεδιπλώνεται η αντίδραση του Ισραήλ, η οποία –απολύτως δικαιολογημένα– φαίνεται πως θα είναι τρομερή. Οποιοδήποτε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, δηλαδή σέβεται τη ζωή των πολιτών του, είναι υποχρεωμένο να απαντήσει με σκληρότητα όταν μετράει εκατοντάδες πτώματα αθώων ανθρώπων. Η τιμωρία των ενόχων αποτελεί επιβεβαίωση της ύπαρξής του και το κράτος του Ισραήλ έχει αποδείξει ιστορικά ότι δεν συγχωρεί. Θυμάται και τιμωρεί όσα χρόνια και αν περάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT