Κάποιος καλύτερος από εμάς;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Στον Δήμο Ναυπλίου, ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Κωστούρος, παραδέχθηκε ότι πετούσε περιττώματα στην είσοδο του σπιτιού του αντιπάλου του, Δημήτρη Ορφανού. Το συμβάν καταγράφηκε από κάμερες, και ο ίδιος ο δήμαρχος το παραδέχθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook, λέγοντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή τη «λάθος πράξη» εξαιτίας των προσωπικών «ύβρεων και των συκοφαντιών» που δεχόταν από τον αντίπαλό του. «Δυστυχώς, όμως, όλη αυτή η τοξική κατάσταση κάποια στιγμή ανθρώπινα με επηρέασε αρνητικά και με οδήγησε σε μια λανθασμένη ανταποδοτική πράξη με συμβολικό χαρακτήρα».

Την Κυριακή, με την ενσωμάτωση στο 17,81%, ο κ. Κωστούρος έλαβε 35,14%, ενώ ο κ. Ορφανός έμεινε πίσω με 28,76 %. Δύο είναι τα τινά: ή ο κ. Κωστούρος επιτελεί σημαντικό έργο στο Ναύπλιο, οπότε η τοπική κοινωνία τού συγχώρεσε τη «λανθασμένη ανταποδοτική πράξη», ή η τοπική κοινωνία εντυπωσιάστηκε από τα περιττώματα στην είσοδο του σπιτιού του κ. Ορφανού.

Μπορεί να ισχύουν και τα δύο: η θετική άποψη λόγω του έργου του δημάρχου να μη σπιλώθηκε αλλά, ίσα ίσα, να ενισχύθηκε από την πράξη που ο ίδιος στην ανάρτησή του θεώρησε «λανθασμένη».

Εδώ και κάμποσα χρόνια, στην πολιτική ζωή, οι κάθε τύπου εξαλλοσύνες δείχνουν να τέρπουν το κοινό – από εμπρηστικές και υβριστικές δηλώσεις έως τη χειροδικία και τα περιττώματα στο σπίτι ενός ανθρώπου.

Το βράδυ της Κυριακής, ίσως πολλοί να πρόσεξαν ότι στον θλιβερό επινίκιο λόγο του κ. Μπέου στον Βόλο, με το που πρόφερε την επίμαχη λέξη «π…δες», το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε κραυγές επιδοκιμασίας.

Θα θυμίσουμε εδώ ότι την εποχή των αντιμνημονιακών εκστρατειών, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε νερό στην κ. Δούρου και χαστούκισε την κ. Κανέλλη on camera, πολλοί σπεύσαμε να πούμε: «Η Χρυσή Αυγή ξεγυμνώθηκε, έδειξε ποια είναι και τώρα θα αρχίσει η πτώση της. Και όμως, τα ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος αυξήθηκαν…

Οτιδήποτε εκτρέπεται από αυτό που γνωρίζαμε ως κανονικό, κυρίως οτιδήποτε εκφράζει, με λόγια ή και με πράξεις, μια επιθετικότητα, βρίσκει πρόθυμους ακροατές, θεατές και, εντέλει, ψηφοφόρους.

Δικαίως όλοι σταθήκαμε στην ομοφοβική αποστροφή της ομιλίας του κ. Μπέου. Ο δήμαρχος του Βόλου, ωστόσο, είπε και κάτι ακόμα, νομίζω σημαντικό: «Εγώ είμαι ένας από εσάς, δεν είμαι γιατρός ή δικηγόρος, δεν έχω πτυχία. Και είδαμε ποιοι οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία, γιατροί και δικηγόροι».

Αυτό το «είμαι ένας από εσάς» θέλει μεγάλη προσοχή. Κανονικά, θα έπρεπε ως πολίτες να αξιώνουμε οι εκλεγμένοι μας αντιπρόσωποι να είναι μια καλύτερη εκδοχή ημών των ιδίων. Κανονικά. Μα το κανονικό πια θα πρέπει να αλλάξει ορισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT