Μια γειτονιά αόρατη στη δημοτική αρχή

Μια γειτονιά αόρατη στη δημοτική αρχή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, παρατημένα στην εξώπορτα της πολυκατοικίας, έμοιαζαν με κακόγουστο αστείο. Ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν θυμηθεί τη γειτονιά. Αμφιβάλλω πάντως, εάν την ύστατη στιγμή την είχαν περπατήσει. Μάλλον κάποιο μέλος του επιτελείου τους ανέλαβε να τα μοιράσει. Ποιος να νοιαστεί πραγματικά, έστω και τώρα, όταν τόσο καιρό αυτοί οι δρόμοι μοιάζει να μην υπάρχουν στον χάρτη;

Παρότι δεν απέχει πολύ από το κέντρο της Αθήνας, η περιοχή παραμένει ξεχασμένη από τη δημοτική αρχή. Το βλέπεις στη σταθερή έλλειψη καθαριότητας, στα στενά που είναι ναρκοθετημένα από περιττώματα κατοικιδίων, στους κάδους σκουπιδιών που συχνά ξεχειλίζουν και στα δέντρα που είναι δυσεύρετα, ή ασθενικά. Το αντιλαμβάνεσαι και στις κινήσεις της καθημερινότητας, όταν σπαταλάς τουλάχιστον σαράντα λεπτά αναζητώντας μια θέση πάρκινγκ, ή όταν σκοντάφτεις στα σπασμένα πεζοδρόμια που έχουν χρόνια να συντηρηθούν και δεν μπορούν να «εξυπηρετήσουν» ένα καρότσι ή ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να φτιαχτούν οι πλάκες τους έστω με μια ενιαία αισθητική, χωρίς κακοτεχνίες και δίχως να παραπέμπουν σε κατακερματισμένες εργολαβίες;

Οι Αμπελόκηποι, τουλάχιστον οι κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι της λεωφόρου Κηφισίας, διώχνουν τους κατοίκους τους. Οικογένειες με μικρά παιδιά επιλέγουν να μετακομίσουν σε άλλους δήμους, όπου ο πολίτης είναι πιο ορατός από τη δημοτική αρχή και η καθημερινότητα πιο βιώσιμη. Δεδομένης της δυσκολίας εύρεσης στέγης σε άλλα μέρη και το πώς έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των ενοικίων, η απόφαση φυγής από τη γειτονιά φανερώνει πόσο ανυπόφορη είχε γίνει η παραμονή εκεί.

Μπορεί να είναι θέμα ανικανότητας, ή και αδιαφορίας της δημοτικής αρχής. Μπορεί να είναι και θέμα ιεράρχησης. Οι αμφιβόλου αισθητικής αναπλάσεις σε πιο κεντρικά σημεία και οδικούς άξονες της πόλης φαίνεται πως αποτελούν τη βασική προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων. Οσο όμως το βάρος πέφτει σε έργα βιτρίνας, τα οποία συνήθως σέρνονται για μήνες ή χρόνια και ορισμένα εξ αυτών ως διά μαγείας ολοκληρώνονται λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες σε άλλα μέρη της πόλης, στα στενά όπου δεν έχουν περπατήσει ο δήμαρχος ή οι σύμβουλοί του για να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες.

Υπάρχει έλλειψη οράματος. Εκτός κι αν θεωρούν ότι το πρόβλημα θα λυθεί κάποια στιγμή με το άνοιγμα δύο καλών καφετεριών και την έλευση τουριστών από την εξάπλωση του airbnb, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες γειτονιές. Αλλωστε αυτή είναι πλέον η αυτορρύθμιση της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT