Σοδειές ασυγκόμιστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Το προεκλογικό Σαββατοκύριακο στο όμορφο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου προεκλογική ατμόσφαιρα δεν υπήρχε. Δεν γίνονταν κόντρες στα καφενεία για τους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες, δεν άκουγες συζητήσεις για τον Κασσελάκη, ούτε για την ετοιμότητα του επιτελικού κράτους. Οι άνθρωποι είχαν άλλα να σκεφθούν και να κάνουν: να μαζέψουν τις πατάτες από τα χωράφια τους, να στοιβάξουν ξύλα στις αυλές τους, να οργανώσουν το λιομάζωμα, να προετοιμάσουν τα μαντριά τους για τον χειμώνα. Για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες του τόπου, την πλειονότητα των κατοίκων δηλαδή, που ζουν από τη γη, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται ζόρικοι.

«Τα κόστη έχουν πάει “στον Θεό”. Τι να πρωτοπληρώσουμε; Το ηλεκτρικό ρεύμα, τις προκαταβολές στην εφορία, τις αμοιβές των γεωπόνων, τα λιπάσματα; Είμαστε χαμένοι από χέρι», τονίζουν. Και δεν είναι μόνο αυτά. Η έλλειψη εργατικών χεριών παραμένει πληγή ανοιχτή. Ο Αλί από το Πακιστάν ζει και εργάζεται δεκαεπτά χρόνια στην Ελλάδα· τα τελευταία έντεκα στην Πελοπόννησο, στα χωράφια βιολογικής καλλιέργειας. «Είναι συνεπής, εργατικός και έντιμος», λέει η εργοδότριά του. «Εχει υποβάλει εδώ και μήνες όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά κάπου έχει “σκαλώσει” η άδεια παραμονής και εργασίας του. Η γραφειοκρατία είναι πραγματικά εξοντωτική, οι σχετικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες, χρειάζονται… τόνους επιμονής και υπομονής για να μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία», σχολιάζει η ίδια.

Οι περισσότεροι συμπατριώτες του Αλί και άλλοι ξένοι εργάτες γης έχουν φύγει για χώρες που τους έδωσαν κίνητρα και εργασιακά δικαιώματα, όπου τα μεροκάματα είναι καλύτερα και οι διαδικασίες άδειας παραμονής (καθώς και βίζας για να ταξιδεύουν στις πατρίδες τους) απλούστερες – όπως η Ιταλία. Εμείς δεν προνοήσαμε. Πέρυσι, σε αρκετές καλλιέργειες δεν έγινε συγκομιδή. Δεν συνέφερε. Φέτος, η εικόνα που περιγράφουν οι αγρότες είναι χειρότερη. «Σε πολλά θερμοκήπια δεν έγιναν καν φυτεύσεις, δεν αξίζει τον κόπο. Οι μικροί παραγωγοί θα σβηστούν από τον χάρτη».

Ακουσα προχθές τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, να μιλάει για «λελογισμένη νόμιμη εργασιακή κινητικότητα». Μόνο που το σχέδιο νομιμοποίησης μεταναστών για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικό δυναμικό παραμένει ευχολόγιο. Και οι διακρατικές συμφωνίες που η κυβέρνηση έχει συνάψει με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Δεν έχουν καν ενεργοποιηθεί λόγω του πολυδαίδαλου ελληνικού γραφειοκρατικού συστήματος. «Γίνονται συσκέψεις των αρμόδιων φορέων», μας ενημέρωσε ο υπουργός. Και σοδειές θα μείνουν για μία ακόμη χρονιά ασυγκόμιστες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT