Μικρομεγαλισμοί και αστοχίες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Πρώτα πρώτα να σημειώσω πως στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόλις χθες το βράδυ φωταγωγήθηκε ένα δημόσιο κτίριο, η Βουλή συγκεκριμένα, με τη σημαία του Ισραήλ. Η δε αποκαλούμενη και «δεύτερη Ιερουσαλήμ», η Θεσσαλονίκη, λησμόνησε να το πράξει. Οι τοπικοί άρχοντες αγνόησαν τις ιστορικές ρίζες της πόλης, τον εβραϊσμό της, όπως λησμόνησαν και τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς και Ισραηλίτες τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Ενας Λευκός Πύργος φωτισμένος με τη σημαία του Ισραήλ, πέραν του συμβολισμού του, θα έκανε και τον γύρο του κόσμου. Δεν είναι αργά, ίσως κάποιοι στην Αθήνα και στη «συμπρωτεύουσα», έστω καθυστερημένα, μιμηθούν το Βερολίνο, το Παρίσι και τις άλλες πόλεις της Ευρώπης που στάθηκαν δίπλα στο Ισραήλ φωταγωγώντας εμβληματικά κτίριά τους με το αστέρι του Δαβίδ. Εως χθες, αυτό που είχε καταγραφεί ήταν η διαδήλωση φίλων των τρομοκρατών έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ και η εμμονή δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης να αποκαλούν τους τρομοκράτες μαχητές.

Προχθές Τρίτη, είχαμε και την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών με μια πρόταση πέντε σημείων για «την αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας» στη Μέση Ανατολή. Και μόνο που μιλούν στο υπουργείο Εξωτερικών για «ένταση» και «φαύλο κύκλο της βίας», φαίνεται πως δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έγινε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν τους είπε κανένας πως αυτή την ημέρα το Κράτος του Ισραήλ μέτρησε πάνω από 1.000 νεκρούς από τα χτυπήματα των τρομοκρατών. Από την εποχή των ναζιστικών στρατοπέδων του θανάτου οι Εβραίοι είχαν να μετρήσουν τόσους νεκρούς μέσα σε μία ημέρα. Και από πού και ώς πού η νόμιμη άμυνα των Ισραηλινών βαφτίζεται «φαύλος κύκλος της βίας» και εξομοιώνεται με τη βία των τρομοκρατών της Χαμάς;

Το υπουργείο των Εξωτερικών ας αφήσει το Ισραήλ να λύσει το πρό- βλημά του όπως ξέρει και ας ασχοληθεί με μεγαλύτερη ζέση με την υπόθεση Μπελέρη.

Η παρέμβαση του υπουργείου των Εξωτερικών ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Δεν αντιλήφθηκαν πως στην περιοχή δεν υπάρχει ένταση, αλλά κανονικός πόλεμος και η πρόταση για κατάπαυση του πυρός αφήνει άθικτη όλη την πολεμική μηχανή της Χαμάς.

Η πλήρης καταστροφή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των τρομοκρατών είναι ο αντικειμενικός στόχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και όπως φαίνεται αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με κάθε τίμημα. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών θα ήταν, πέραν της συμπαραστάσεως προς το Κράτος του Ισραήλ που ήδη έχει εκφράσει, να μην πει τίποτα άλλο.

Τα γεγονότα έχουν πάρει την αναπότρεπτη πορεία τους, ώστε όλες οι καλοπροαίρετες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες να φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση άκαιρες και στη χειρότερη αφελείς. Οταν οι μεγάλοι σιωπούν γιατί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, οι παρεμβάσεις των μικρών προδίδουν μικρομεγαλισμό.

Το υπουργείο των Εξωτερικών ας αφήσει το Ισραήλ να λύσει το πρόβλημά του όπως ξέρει και ας ασχοληθεί με μεγαλύτερη ζέση με την υπόθεση Μπελέρη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT