Ακριβή κοροϊδία στα ράφια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Νέα ταμπελάκια παρέταξε η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης έδειξε στην τηλεόραση, όπως είδαμε προ ημερών, ένα δείγμα των νέων φρεγατών Belharra. «Ολα τα προϊόντα», είπε ο κ. Κώστας Σκρέκας, «για τα οποία οι προμηθευτές αποφασίσουν να μειώσουν για τουλάχιστον έξι μήνες και για τουλάχιστον 5% την τιμή στο ράφι θα έχουν ειδική σήμανση. Θέλουμε ο καταναλωτής όταν εισέρχεται στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ να βλέπει ποια είναι τα προϊόντα με μείωση τιμής» (Mega, 11.10.2023).

Ενδιαφέρον πυροτέχνημα και αυτό, αλλά η μόνη χρησιμότητά τους είναι να ανεβάζει το κόστος λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, για να τυπώσουν και να διανείμουν τις νέες ταμπέλες. Ετσι κι αλλιώς, οι καταναλωτές ψάχνουν τις φθηνότερες τιμές και ουδόλως απασχολούνται αν αυτές παραμένουν χαμηλά «τουλάχιστον έξι μήνες και για τουλάχιστον 5%». Αυτό που τους νοιάζει είναι να αγοράζουν φθηνά και να μην τους κοροϊδεύουν με δήθεν προσφορές ή τάχα μου χαμηλές τιμές.

Είχαν γραφτεί προ έτους πολλά για την κοροϊδία εις βάρος των καταναλωτών με τη «σταθερή τιμή» των προϊόντων, που όμως είχαν μικρότερες ποσότητες. Η κυβέρνηση αντέδρασε σωστά. Με την υπ. αριθμ. 35952 απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη οι λιανοπωλητές (πρωτίστως σούπερ μάρκετ) ήταν υποχρεωμένοι να αναγράφουν όχι μόνο την τιμή του συσκευασμένου προϊόντος, αλλά και την τιμή ανά κιλό ή ανά τεμάχιο «με ευδιάκριτους και ευανάγνωστους χαρακτήρες. Το μέγεθος των χαρακτήρων αναγραφής είναι ίσο με το εβδομήντα τοις εκατό (70%), τουλάχιστον, του μεγέθους των χαρακτήρων (της συσκευασίας που βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ). Οι ως άνω τιμές αναγράφονται με έντονη γραφή (bold)».

Μην την είδατε την αναγραφή! Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε ακόμη και πρεσβύωπες καταναλωτές μπορούσαν να δουν πότε και πόσο τους κοροϊδεύουν οι βιομηχανίες και οι έμποροι. Μετά, το μέτρο ατόνησε. Σήμερα, η κρίσιμη πληροφορία για την τιμή των προϊόντων και ένα σημαντικό όπλο κατά της ακρίβειας κρύβεται κάτω από γραμματάκια που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να διαβαστούν.

Επαναλαμβάνουμε συχνά τη φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη πως «εις νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων». Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις υπουργικές αποφάσεις. Δεν απαιτούνται άλλα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ, ούτε σόου των υπουργών στα κανάλια με πολύχρωμα χαρτόνια περί μείωσης των τιμών. Το μόνο που χρειάζονται οι καταναλωτές είναι η αναγκαία πληροφορία, ώστε να κάνουν την αγορά να λειτουργήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT