«Αθήνα 2050»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Η οικοδομική δραστηριότητα που υπάρχει εσχάτως στις συνοικίες της Αθήνας δείχνει πως υπάρχει μια ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των παλαιών οικοδομών. Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας είναι δεκάδες χιλιάδες σε περιοχές που έχουν χάσει την αξία τους σε σχέση με την εποχή που υψώνονταν αυτές οι πενταώροφες, κατά κανόνα, οικοδομές χωρίς γκαράζ, σε στενούς δρόμους και με μεγάλη κάλυψη των ήδη μικρών οικοπέδων. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα της πόλης. Τι θα γίνει με τις χιλιάδες οικοδομές του ’55, του ’65, του ’75 σε όλη την Αθήνα; Εχουν ήδη αρχίσει να γερνάνε. Μια προβολή στο έτος 2050 μας δείχνει πως έχουμε ήδη καθυστερήσει να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά την ποιότητα ζωής αλλά και χιλιάδες ιδιοκτησίες.

Το πρόβλημα έχει πολλές όψεις. Πολλές συνοικίες της Αθήνας που ήταν δημοφιλείς πριν από 70, 60 και 50 χρόνια, έχουν κυλήσει πολύ χαμηλά. Κληρονόμοι πρώην κατοίκων που είχαν περιζήτητα κάποτε ρετιρέ στον 5ο όροφο, πρέπει τώρα να τα ανακαινίσουν εκ βάθρων για να μπορέσουν να τα βγάλουν στην αγορά. Η δαπάνη είναι σημαντική. Το πρόγραμμα «Πρόσοψη» δεν περπάτησε βαθιά στις συνοικίες και επιπλέον το θέμα είναι και οι φωταγωγοί και οι ακάλυπτοι για τους οποίους μιλάμε επί 40 χρόνια με μηδενικό έργο.

Ομως, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για το μέλλον της Αθήνας. Για να επιστρέψουν οι κάτοικοι σε παλιές συνοικίες θα πρέπει αυτές να πληρούν κάποιους όρους καλής καθημερινότητας: αστική ευπρέπεια, φωτισμό, ασφάλεια, πάρκα, δημόσιες συγκοινωνίες. Η Αθήνα θα αλλάξει επί της ουσίας όταν οι πολυκατοικίες στην Πατησίων, στην Αχαρνών, στον Κολωνό και στο Μεταξουργείο θα μπορούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους. Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά…

Πολλά από τα παλιά σπίτια στις συνοικίες, που είναι προστιθέμενη αξία για το γόητρο των περιοχών αυτών, κατεδαφίζονται. Αντικαθίστανται από οκταώροφες οικοδομές που φέρνουν σε πανομοιότυπο ύφος οι κατασκευαστικές εταιρείες. Σε 20 χρόνια θα είναι φανερό πως και αυτές οι οικοδομές που πνίγουν τους στενούς δρόμους θα έχουν συμβάλει στην περαιτέρω διολίσθηση των κάποτε αστικών συνοικιών.

Το πρόβλημα της Αθήνας είναι ποιοτικό. Τα ατελείωτα, συμπαγή μέτωπα των ψηλών πολυκατοικιών σε στενούς δρόμους (που αντέχουν διώροφα, το πολύ τριώροφα, με αυλές στο πλάι και στο βάθος) έχουν καταντήσει βάρος και προβάλλουν δυσεπίλυτα προβλήματα. Το σχέδιο «Αθήνα 2050» πρέπει να εξαγγελθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT