Ενέργεια, προκλήσεις και γεωπολιτική

Ενέργεια, προκλήσεις και γεωπολιτική

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Η έκρηξη βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν λόγω της κλιματικής κρίσης, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της αστάθειας στον Νότιο Καύκασο, των υψηλών τιμών και του πληθωρισμού. Η εξασφάλιση ενέργειας έχει γίνει προτεραιότητα για χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως και η μετάβαση προς την παραγωγή ενέργειας χωρίς ρύπους. Στην περιοχή μας, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες για να εξελιχθεί η Ανατολική Μεσόγειος σε εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου (μια και αποκλείεται η Ρωσία) και κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη. Μεταξύ των προτάσεων είναι η μεταφορά αερίου από το Ισραήλ και διάδρομοι πράσινης ενέργειας, όπως το EuroAsia Interconnector και το Saudi Greek Interconnection (το οποίο θα μπορούσε να περάσει και από το Ισραήλ εάν προχωρούσε η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σ. Αραβία). Ομως, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς, το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο υπεράκτιο πεδίο Ταμάρ, καθώς προτεραιότητά του είναι ο πόλεμος στη Γάζα. Αυτό ίσως να προμηνύει το «πάγωμα» και άλλων δραστηριοτήτων όσο κορυφώνεται η ένταση στην περιοχή. Με τη στάση που τηρεί η Αγκυρα, φαίνεται απίθανο να προχωρήσουν και οι σκέψεις για μεταφορά αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας.

Σ’ αυτό το κλίμα διεθνούς αβεβαιότητας διεξάγεται το φετινό Ελληνοβρετανικό συμπόσιο στο Λονδίνο, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα στην Ευρώπη». Στο περυσινό συμπόσιο, αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Φέτος είναι το μοναδικό. Για δύο ημέρες, Ελληνες και Βρετανοί επιστήμονες, πολιτικοί, διπλωμάτες και ειδικοί από διάφορους τομείς (όπως παραγωγή ενέργειας και τράπεζες) θα παρουσιάσουν την κατάσταση, θα αναδείξουν προβλήματα, θα προτείνουν λύσεις και συνεργασίες, θα συμμετάσχουν σε ζωηρές συζητήσεις. Στόχος του ετήσιου συμποσίου, από το πρώτο στο Ναύπλιο το 2017, είναι να διερευνήσει τρόπους ώστε οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους ήδη ισχυρούς δεσμούς σε έναν ολοένα πιο πολύπλοκο κόσμο. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. καθιστά τις διμερείς σχέσεις ακόμη πιο σημαντικές. Το συμπόσιο επιχειρεί να διατηρεί ανοικτούς διαύλους σε πολλούς τομείς, να φέρνει σε επαφή ανθρώπους από τις δύο χώρες για ουσιαστικές συζητήσεις και συνεργασίες.

Οι ευκαιρίες ενεργειακής συνερ- γασίας της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον τομέα της ενέργειας, παρότι στις δύο άκρες της Ευρώπης, οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά προβλήματα και πολλά θέματα να συζητήσουν. Η Ελλάδα αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επιχειρεί να γίνει σημαντικός κόμβος μεταξύ Νότου, Ανατολής και Ευρώπης. Η Βρετανία χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, ορυκτά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές και έχει ανάγκη από περισσότερες συνδέσεις. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις και την ανάγκη να επενδύσουν πολύ χρήμα και χρόνο στην αναζήτηση λύσεων που θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας και θα συμβάλουν στη μετάβαση προς καθαρές πηγές ενέργειας. Το ερώτημα είναι εάν μεμονωμένες χώρες –ή έστω η Ευρώπη μόνη της– μπορούν να συνάψουν τις συμμαχίες που θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η συζήτηση «Βιωσιμότητα και τεχνολογία» θα παρουσιαστεί ζωντανά από την ekathimerini.com στις 6.30-8 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός υπουργός Ενεργειακής επάρκειας Γκράχαμ Στούαρτ θα μιλήσουν στην έναρξη του συμποσίου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης θα μιλήσει για τη συνεργασία Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου στην Αφρική. (Λεπτομέρειες στο https://greekbritishsymposium.com).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT