Γίνονται συμβιβασμοί με τρομοκράτες;

Γίνονται συμβιβασμοί με τρομοκράτες;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ολα τα σοβαρά κράτη δεν συζητούν με τρομοκράτες, δεν υποκύπτουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους, δεν νομιμοποιούν με τον διάλογο την ύπαρξή τους και τις πράξεις τους για έναν λόγο: διότι έτσι θα τους ενθαρρύνουν να επαναλάβουν τις βαρβαρότητές τους, μετατρέποντας το διεθνές περιβάλλον σε μια ζούγκλα. Και γι’ αυτό τηρούν αυτή την άτεγκτη στάση. Τώρα κάποιοι πολιτικοί, διπλωμάτες, σχολιαστές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης προτείνουν στο Ισραήλ να συζητήσει με τους τρομοκράτες της Χαμάς για το τι θα γίνει στην περιοχή, αν και αναγνωρίζουν το μέγεθος του πλήγματος που δέχθηκε το Ισραήλ και τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι τρομοκράτες. Ομως, σκέπτονται τα επόμενα βήματα. Σκέπτονται τα θύματα που θα προκαλέσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν δύο πλευρές. Υπάρχουν οι τρομοκράτες και τα θύματά τους. Υπάρχει ένας λαός που μετράει, μέσα σε ελάχιστες ώρες, 1.200 νεκρούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα μωρά, ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, που κακοποιήθηκαν πριν δολοφονηθούν εν ψυχρώ. Οπως πλέον γίνεται παραδεκτό, δεν επρόκειτο για πολεμική επιχείρηση, αλλά για μια μαζική δολοφονία, που έκρυβε ένα «σπλαχνικό μίσος», μια έκφραση του στρατιωτικού αναλυτή Σον Μπελ. Δηλαδή οι φονιάδες δεν πολεμούσαν, αλλά σκότωναν γιατί μισούσαν, γιατί ανατράφηκαν με το μίσος για τους Εβραίους. Αυτή είναι η έννοια του σπλαχνικού μίσους.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν δύο πλευρές. Υπάρχουν οι τρομοκράτες και τα θύματά τους. Δεν επρόκειτο για πολεμική επιχείρηση, αλλά για μια μαζική δολοφονία.

Σε όλες αυτές τις φωνές της καταλαγής και της, εκ πρώτης όψεως, σύνεσης, υπάρχει μια απάντηση την οποία δεν τη δίνει μόνον ο ισραηλινός λαός και σύσσωμη η ηγεσία του, αλλά σύμπας ο πολιτισμένος κόσμος: «πρώτα θα εξοντωθεί η Χαμάς και μετά συζητάμε». Kατά πόσο αυτό είναι επιχειρησιακά εφικτό και τι κόστος θα έχει, το έχουν υπολογίσει οι σχεδιαστές της όλης στρατιωτικής επιχείρησης. Οπως υποθέτω θα έχουν έτοιμη και τη λύση της επόμενης ημέρας, αν όλα κυλήσουν βάσει του σχεδιασμού τους. Διότι όσοι μιλούν για πολιτική λύση, προφανώς αυτή δεν θα συμπεριλαμβάνει τη Χαμάς, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξουδετερωθεί πλήρως σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η διακύβευση των επόμενων ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT