90 χρόνια πριν στην «Κ»: 15 – 10 – 1933

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

ΔΥΣΗ: Ο αναμενόμενος λόγος του Αγγλου υπουργού των Εξωτερικών σερ Τζων Σάιμον εις την διάσκεψιν του αφοπλισμού εξεφωνήθη όντως χθες και αποτέλεσμά του υπήρξεν η απόφασις της Γερμανίας περί αποχωρήσεως και εκ της Διασκέψεως του Αφοπλισμού και εκ της Κοινωνίας των Εθνών. Η απόφασις είνε εις το έπακρον σοβαρά και βαρεία απροσδοκήτων συνεπειών. Διότι και η Διάσκεψις του Αφοπλισμού, εφ’ όσον κέντρον είχε την Γερμανίαν, καταδικάζεται εις ασφαλές ναυάγιον, αλλά και ο εξοπλιστικός πυρετός τον οποίον θα κατηύναζε μόνον μια συμφωνία «μίνιμουμ» εις την Γενεύην θα υψωθή πάλιν εις σημεία απειλούντα την ειρήνην της Ευρώπης. Ο κ. Μπάλντουιν, ο συνετός ηγέτης των Συντηρητικών, ομιλών, προχθές ακόμη, προ του ραδιοφώνου το είπε: Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα οδηγήση εις την μοιραίαν και αναπόφευκτον ρήξιν. Αι μεταξύ των κρατών διαφοραί δεν θα έχουν πλέον την Γενεύην εις την προοπτικήν των αλλά τα εργοστάσια των πυροβόλων. Και εις νέος πόλεμος εις την Ευρώπην, ετόνισεν ο Αγγλος ηγέτης, θα εσήμαινε την δύσιν του πολιτισμού.

ΠΕΡΙ ΚΑΠΝΟΥ: Εις την οικίαν του κ. Λοβέρδου εγένετο χθες την εσπέραν μακρά σύσκεψις συμμετασχόντων των κ.κ. Θεοτόκη και Κορυζή, καθ’ ην εξητάσθη το εκκρεμούν εν τη Βουλή νομοσχέδιον περί συστάσεως Διευθύνσεως Καπνού. Οι συσκεφθέντες εξήτασαν γενικώς το ζήτημα, απεφάσισαν δε να επιφέρουν τροποποιήσεις τινάς εις το νομοσχέδιον. Η σπουδαιοτέρα συμπλήρωσις του νομοσχεδίου θα είναι η σύστασις συμβουλίου καπνού αι αποφάσεις του οποίου εφ’ όλων των καπνικών ζητημάτων θα ευρεθή τρόπος να είνε υποχρεωτικαί.

ΕΙΡΗΝΗ: «Η ανατολική Ευρώπη –γράφει ο πολιτικός αρθρογράφος της παρισινής “Ζουρνάλ”, αναλύων τας προσφάτους βαλκανικάς ζυμώσεις–, μετά ή άνευ της Βουλγαρίας, βαδίζει προς την ειρήνην την οποίαν δεν εγνώρισε μέχρι σήμερον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT