Η Αθήνα αύριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Eχει ειπωθεί πολλές φορές, όμως η Ν.Δ. έχει επιλέξει να μην το λάβει υπ’ όψιν: η εκλογική της υπεροχή δεν συνίσταται στο θεάρεστο έργο της, αλλά στην έλλειψη εναλλακτικών πολιτικών επιλογών. Οι πολίτες δεν δεσμεύονται από αυτήν, ούτε της χρωστάνε κάτι. Τη στηρίζουν εν μέρει από απόγνωση, ειδικά οι κεντρώοι. Μόλις, λοιπόν, διακρίνουν στον ορίζοντα κάτι νέο και φαινομενικά αξιόπιστο, θα το επιλέξουν. Και το επέλεξαν. Η Αθήνα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Ο Χάρης Δούκας ήταν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μία επιλογή που είχε εξαρχής τα φόντα να διαρρήξει τη συνθήκη που χάριζε στη Ν.Δ. σχεδόν καθολική πρωτιά: πολιτικά άφθαρτος και κομματικά αστιγμάτιστος, με αξιόλογα τυπικά προσόντα, επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική προϋπηρεσία, αποτέλεσε πρόσωπο-υπόσχεση· δεν έχει σημασία η ευγλωττία του, το ακριβές περιεχόμενο της ρητορικής του και η προγραμματική του πειστικότητα, αλλά η ευκαιρία ανανέωσης που είδαν στην πρότασή του οι πολίτες. Τα λάθη του Κώστα Μπακογιάννη δεν διορθώθηκαν εγκαίρως και δημιούργησαν μια συσπείρωση εναντίον του, η οποία απέβη τιμωρητική επειδή βρέθηκε κάποιος να την ενσαρκώσει χωρίς το υψηλό ρίσκο που θα ενείχε ένας αντίπαλος βγαλμένος από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η νοοτροπία της Ν.Δ. ότι μπορεί να σφάλλει ξανά και ξανά επειδή η ανεπάρκεια του αντιπάλου τής εξασφαλίζει τη σχετική πολυτέλεια, κάποια στιγμή θα έβρισκε τοίχο. Αυτή τη φορά, η εναλλακτική επιλογή υπήρχε και οι ψηφοφόροι ένιωσαν την απαραίτητη ασφάλεια να στραφούν σε αυτήν.

Η επιτυχία Δούκα και ΠΑΣΟΚ είναι απότοκο της αποδοκιμασίας των Αθηναίων προς τον Κ. Μπακογιάννη· ένα προϊόν καλού πολιτικού χρονισμού και κοινωνικού συντονισμού.

Πρόλαβε άραγε ένας μέχρι πρότινος άγνωστος στο ευρύ κοινό καθηγητής να μαγέψει τα αθηναϊκά πλήθη με το πρόγραμμά του; Καταρτίζεται μέσα σε τρεις μήνες ένα σχέδιο τόσο συμπαγές και περιεκτικό ώστε να κάνει πασίγνωστο έναν άγνωστο και να του χαρίσει τη δημαρχία στο πιάτο; Οχι. Αν ήταν έτσι, ο Χάρης Δούκας θα είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Η επιτυχία Δούκα και ΠΑΣΟΚ είναι απότοκο της αποδοκιμασίας των Αθηναίων προς τον Κώστα Μπακογιάννη· ένα προϊόν καλού πολιτικού χρονισμού και κοινωνικού συντονισμού. Εγκυμονεί, δε, μια τεράστια παγίδα: τον εφησυχασμό. Το εισιτήριο του αντιμπακογιαννισμού μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση εχεγγύου παραμονής. Είναι σημαντικό ο Χάρης Δούκας να διατηρήσει τις ιδιότητες για τις οποίες προτιμήθηκε και να μην ενδώσει στον σκληρό κομματισμό που τον κυκλώνει. Είναι πολλοί γύρω του εκείνοι που ήδη κάνουν γι’ αυτόν όνειρα παντελώς άσχετα με τη θέση στην οποία εξελέγη. Ο νέος δήμαρχος, όμως, έχει δουλειά· η Αθήνα πάσχει και χρειάζεται άμεση δράση: γενναίες πρωτοβουλίες, δυναμικές ενέργειες, ριζικές αλλαγές. Οχι στασιμότητα. Οχι βολική ατολμία. Οταν υποχωρήσει η μαγεία του θριάμβου του, ο Χάρης Δούκας πρέπει να ετοιμαστεί να γίνει χρήσιμος και, ενδεχομένως, αντιπαθής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT