Κλείνοντας αριστερό μάτι στο δεξί αυτί

Κλείνοντας αριστερό μάτι στο δεξί αυτί

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Πολλοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει κάνει την αυτοκριτική του. Και όμως. Ο διάδοχος του κ. Τσίπρα είναι η μετουσίωση της «μετάνοιας», δικαιούται να ισχυριστεί κανείς, του ΣΥΡΙΖΑ. Σε βαθμό αυτομαστίγωσης.

Και τι δεν είπε ο κ. Στέφ. Κασσελάκης μιλώντας πρόσφατα στους βιομηχάνους της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «περνάει σε ένα επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας». Μίλησε δηλαδή για μετεξέλιξη, η οποία προφανώς τραβάει κάποια γραμμή από το παρελθόν του. Εκανε λόγο για μια «σύγχρονη Αριστερά, η οποία δεν δαιμονοποιεί τη λέξη κεφάλαιο». Αντιθέτως, τη βλέπει ως «εργαλείο για την ευημερία». Αλλά και «για τη μείωση των ανισοτήτων» μέσω μιας «ισχυρής ανάπτυξης»(!).

Ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση», αλλά «δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης». Μέχρι και τα pass κατακεραύνωσε· καθώς «τα πληρώνουν οι νέες γενιές».

Χαρακτηριστικές οι φράσεις που επέλεξε, όπως «τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου»· αλλά και τα «stock options για τους εργαζομένους». Είναι και «good business» είπε, αφού ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται με το συμφέρον της επιχείρησης.

Υπέροχες λέξεις. Ηχούν σαν μελωδίες στα αυτιά της αγοράς. Τι σχέση έχουν όλα αυτά, όμως, με την Αριστερά και τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτές είναι εκκωφαντικές αντιφάσεις· ή και εκτυφλωτικές, αν στρέψει κανείς το βλέμμα στις προσωπικότητες που κατά τ’ άλλα τον περιστοιχίζουν. Αυτό είναι και το ένα από τα προβλήματα με τον κ. Κασσελάκη και την αξιοπιστία του. Βέβαια, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.

Ομως, Αριστερά που κατανοεί τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του κεφαλαίου παύει να είναι Αριστερά. Εξ ορισμού η δουλειά της Αριστεράς είναι η αμφισβήτηση του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει πράγματι στο επόμενο στάδιο, αυτό της αυτοκατάργησης.

Μια Αριστερά που αποδέχεται την «ισχυρή ανάπτυξη» ως μέσο μείωσης των ανισοτήτων είναι μια Αριστερά την οποία δεν είχαμε αντιληφθεί μέχρι σήμερα.

Μια Αριστερά που αντιλαμβάνεται «την αξία του ρίσκου που αναλαμβάνει ένας επιχειρηματίας» βλέπει αυτομάτως μέσα από διαφορετική βάση τις εργασιακές σχέσεις. Καθόλου αριστερή βάση.

Και όταν κάποιος δηλώνει αριστερός επιχειρηματίας, τελικά, ή δεν είναι αριστερός ή δεν πιστεύει στην επιχειρηματικότητα. Εκτός και αν κοροϊδεύει τον εαυτό του, πόσο μάλλον το κοινό του. Ή μήπως έχει κρίση ταυτότητας;

Εκλέγοντας αυτόν τον πρόεδρο με αυτήν την ατζέντα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναιρεί τον εαυτό του. Το κεφάλαιο δεν ήταν τελικά μέσο καταπίεσης των λαϊκών τάξεων. Μεταξύ μας, ποτέ δεν ήταν. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα το διαπίστωσε.

Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε μια Αριστερά που δεν είναι Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει πράγματι στο επόμενο στάδιο, αυτό της αυτοκατάργησης. Αφού δεν αλλάζει τα πρόσωπα, ας αλλάξει τουλάχιστον το logo.

ΥΓ.: Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο κ. Κασσελάκης δείχνει στο video wall: «Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» και σχολιάζει: «Ακόμα να το συνηθίσω»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT