Γάζα: ποιοι δεν θέλουν την ειρήνη;

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλι στη Γάζα, με τους πεντακόσιους και πλέον νεκρούς, προκαλεί αποτροπιασμό και φρίκη. Για τους αποκλεισμένους Παλαιστινίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό και επικοινωνίες (κομμένα όλα από το Ισραήλ αμέσως μετά την αιφνιδιαστική επίθεση και τη σφαγή αμάχων από τη Χαμάς), η κτηνωδία αυτή έρχεται να προσθέσει μία ακόμη ψηφίδα στην τραγωδία που ζούνε εδώ και χρόνια.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ γι’ αυτή τη βαρβαρότητα. Η ισραηλινή πλευρά αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, αποδίδοντας τον βομβαρδισμό σε αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Τζιχάντ προσκομίζοντας και σχετικά αποδεικτικά βίντεο.

Τον ισχυρισμό της Χαμάς, πάντως, υιοθέτησαν αμέσως πολλές κυβερνήσεις αραβικών και μουσουλμανικών κρατών. Στην Τουρκία, οι τόνοι υψώθηκαν και το Ισραήλ αναγκάστηκε να εκδώσει οδηγία προς τους Ισραηλινούς που βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Το τραγικό είναι ότι το έγκλημα αυτό συνέβη λίγες ώρες πριν από την κομβική επίσκεψη Μπάιντεν στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, τόσο με τις κατηγορηματικές δηλώσεις του ότι το Ισραήλ δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταλάβει τη Γάζα όσο και με την πρωτοβουλία αυτή της προώθησης μιας συμβιβαστικής λύσης, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτές σχολίαζαν αυτές τις ημέρες ότι όσο κυλάει ο χρόνος, φωνές της λογικής ακούγονταν όλο και περισσότερο και από τις δύο πλευρές. Που σημαίνει ότι το έγκλημα πολέμου στο νοσοκομείο της Γάζας συνέβη είτε από επιχειρησιακό σφάλμα είτε σκόπιμα, για να τιναχτεί στον αέρα η όποια πιθανότητα εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πολυαναμενόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Πέρα από τη διπλωματική και πολιτική σκοπιά, από καθαρά στρατιωτική άποψη, η μαζική επιχείρηση σε έναν τόσο πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό, με δαιδαλώδεις υπόγειες στοές και υπέργεια στενά γεμάτα αδιέξοδα, θα σήμαινε, ενδεχομένως, τον καταστροφικό εγκλωβισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε έναν ολέθριο πόλεμο φθοράς.

Αν αντικειμενικός σκοπός του Ισραήλ είναι η πλήρης εξολόθρευση της Χαμάς, μάλλον το παιχνίδι είναι χαμένο. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το «έργο»: οι τρομοκρατικές ένοπλες οργανώσεις μπορεί να δέχονται καίρια χτυπήματα και να αποδυναμώνονται, αλλά δεν μπορείς να τις εξαφανίσεις ως διά μαγείας.

Ηταν τρομακτικό αυτό που συνέβη στη Γάζα προχθές, τόσο από ανθρωπιστικής, ηθικής άποψης όσο και από πολιτικής. Κάποιοι μάλλον δεν θέλουν την ειρήνη.

Απαιτείται τεράστια προσοχή και ψυχραιμία, προς αποφυγήν εσφαλμένων κρίσεων. Επικρατεί ορυμαγδός ψευδών ειδήσεων, συνεπώς θέλει υπομονή προκειμένου να καταλήξει κάποιος σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς το ποια ακριβώς πλευρά (ή ποιες ομάδες από κάθε πλευρά) υπονομεύει την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT