Οι ανοιχτές προκλήσεις της Θεσσαλονίκης

Οι ανοιχτές προκλήσεις της Θεσσαλονίκης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Από το βράδυ της Κυριακής ο Δήμος Θεσσαλονίκης άλλαξε χέρια και η πόλη σελίδα. Οι πολίτες δεν έδωσαν δεύτερη θητεία στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, που βρέθηκε στη δίνη μαζικών επικρίσεων, υπερβολικών σε κάποιες περιπτώσεις, και ανέθεσαν, εν μέσω πρωτοφανούς αποχής, το πηδάλιο στον Στέλιο Αγγελούδη προσδοκώντας καλύτερες μέρες για την καθημερινότητά τους.

Προφανώς και είναι νωρίς, ανεπίτρεπτο θα έλεγα, να σπεύσουμε από τώρα να κρίνουμε τον νέο δήμαρχο, που ούτε καν την πόρτα του δημαρχείου έχει προλάβει να περάσει, έστω και για ενημέρωση. Κάποια ζητήματα όμως της περασμένης τετραετίας δεν μπορεί να μην επισημανθούν, για να μην επαναληφθούν και ζημιώσουν περαιτέρω την πόλη. Καθήκον του νέου δημάρχου είναι να προχωρήσει κοιτάζοντας μπροστά και όχι να πασχίζει να αποδομήσει το έργο του προκατόχου του, όπως, δυστυχώς, έκανε ο Ζέρβας με τον Μπουτάρη.

Αποχαιρετώντας «σαν έτοιμος από καιρό την Αλεξάνδρεια», ο Ζέρβας κάλεσε μετά το αποτέλεσμα τον Αγγελούδη να πιάσει το νήμα του έργου στον δήμο από εκεί που το άφησε εκείνος. Αν και πολλά μπορεί να πει κανείς για το έργο του Ζέρβα, δεν παύει το κάλεσμά του να είναι πολιτικά ορθό, γιατί δουλειά του διαδόχου είναι να χτίζει και όχι να κατεδαφίζει τον προηγούμενο, όπως σε κάποια θέματα επιχείρησε ο ίδιος.

Ολα αυτά αποτελούν πλέον Ιστορία και αναμένουμε να δούμε στο πεδίο τη νέα δημοτική αρχή. Σε μια πρόγευση, στις πρώτες πανηγυρικές δηλώσεις του, πάντως, ο νέος ηγέτης της έσπευσε να αναδείξει ως προτεραιότητες «τον δημόσιο χώρο, την καθαριότητα, το πράσινο», τονίζοντας μάλιστα ότι αυτός «είναι ο στόχος, το στοίχημά» του. Προφανώς και είναι αυτονόητες για κάθε δημοτική αρχή η αποκομιδή των σκουπιδιών και η ρύθμιση των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.

Αυτά ίσως να έφταναν για άλλες πόλεις. Οχι όμως για τη Θεσσαλονίκη, που η γεωγραφία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις την έχουν φέρει στο επίκεντρο των συντελούμενων περιφερειακών αλλαγών, καθιστώντας την ταυτόχρονα το ισχυρό όχημα ελληνικής επιρροής στη βαλκανική ενδοχώρα. Η νέα δημοτική αρχή, επομένως, οφείλει να δει τη Θεσσαλονίκη στη μεγάλη εικόνα και να ενισχύσει περαιτέρω την εκτός συνόρων ελκτική της δύναμη, το κοσμοπολίτικο προφίλ της.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, με όλες τις αδυναμίες της διοίκησής του, ως δήμαρχος οραματίστηκε και υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα για τη Θεσσαλονίκη παράθυρων στον κόσμο, κάτι που η πόλη τού το αναγνωρίζει. Ο Ζέρβας, για δικούς του λόγους, αδιαφόρησε. Μένει τώρα να δούμε αν ο Αγγελούδης θα το αντιληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT