Οδομαχίες στη Γάζα: εφιάλτης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αμερικανός στρατηγός Πετρέους προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ενδεχόμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα θα οδηγήσει σε μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς, σε σφαγείο, σε αδιέξοδο.

Ο Πετρέους χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το φιάσκο του αμερικανικού στρατού στο Μογκαντίσου της Σομαλίας το 1993, όταν μια στρατιωτική επιχείρηση σύλληψης τοπικών φυλάρχων είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή δύο ελικοπτέρων Black Hawk, πολλούς νεκρούς Αμερικανούς (αλλά και Σομαλούς), με φονικές οδομαχίες στα στενά της πόλης. Περιλάμβανε ακόμα την επιδεικτική, δημόσια σκύλευση των σορών πεσόντων Αμερικανών από Σομαλούς και τον παρ’ ολίγον εγκλωβισμό (και αφανισμό) των Αμερικανών στρατιωτών που παρέμειναν όρθιοι έως το τέλος.

Η επιχείρηση στο Μογκαντίσου δεν ήταν μεγάλης εμβέλειας. Υποτίθεται ότι τα μικρότερα στρατιωτικά τμήματα χαίρουν ευελιξίας. Στην περίπτωση του Ισραήλ στη Γάζα δεν μιλάμε για «επιδρομή» από μικρές μονάδες…

Ο Τζο Μπάιντεν το είπε ξεκάθαρα στους Ισραηλινούς αξιωματούχους: μην επαναλάβετε τα δικά μας λάθη. Δεν ήταν μονάχα το Μογκαντίσου, ήταν και τα στενά της Φαλούτζα στο Ιράκ και αλλού. Μπορεί σε ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις ο αμερικανικός στρατός να νίκησε τακτικά, στρατηγικά όμως ηττήθηκε. Και με μεγάλο τίμημα σε αίμα.

Παραδοσιακά στη στρατιωτική ιστορία οι οδομαχίες θεωρούνται από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις – ειδικά για τον επιτιθέμενο. Ο αμυνόμενος, αν είναι καλά εξοπλισμένος και οργανωμένος (αλλά και φανατισμένος), αν έχει ήδη οργανώσει τις οχυρώσεις του, είναι σε ετοιμότητα και περιμένει τον εχθρό. Εχει το πλεονέκτημα της κάλυψης. Και, βέβαια, έχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει καλά το δίκτυο της πόλης που υπερασπίζεται.

Οι Ισραηλινοί είναι και αυτοί φανατισμένοι (ειδικά μετά τη σφαγή παιδιών και αμάχων της 7ης Οκτωβρίου), είναι υπερ-εξοπλισμένοι και άριστα οργανωμένοι, γνωρίζουν σε ένα βαθμό σημαντικό τη Γάζα, στο βάθος όμως θα είναι οι ευάλωτοι της υπόθεσης.

Μια στρατιωτική επιχείρηση σε μια πόλη ή σαν αυτή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό της λαβυρινθικής Γάζας ενέχει, πάνω απ’ όλα, το χειρότερο συστατικό για κάθε στρατό: το ότι δεν υπάρχει μέτωπο. Δεν υπάρχει γραμμή των πρόσω, δεν υπάρχει μετόπισθεν.

Ειδικά για την πλευρά που εξαπολύει την επιθετική επιχείρηση, το στοιχείο αυτό ισοδυναμεί με εφιάλτη: ο εχθρός μπορεί να βρίσκεται παντού. Μπορεί να ξεπηδήσει ξαφνικά από παντού, ακόμα και από τα νώτα σου.

Η Γάζα έχει ένα ακόμα μείον για το Ισραήλ: την πολύ πιθανή χρήση των ομήρων και άλλων αμάχων σαν ασπίδες προστασίας από τη Χαμάς.

Ενας μακροχρόνιος πόλεμος φθοράς στη Γάζα θα ανανεώνει και θα ανακυκλώνει αέναα το μίσος, την εκδικητικότητα και την καταστροφή. Και κινδυνεύει να είναι μια σειρά από φρικτά εγκλήματα πολέμου με ανεξέλεγκτη αιματοχυσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT