Αθήνα χωρίς Aθηναίους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ο κ. ∆ούκας εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με 64.055 ψήφους. Ας αφήσουμε κατά μέρος την αποχή. Και ας σταθούμε σε αυτόν τον αριθμό, τον μάλλον ισχνό σε σχέση με το μέγεθος της πόλης και τον καθημερινό συνωστισμό στους κεντρικούς της δρόμους, στα πεζοδρόμια, στο μετρό. Η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει, μια πόλη που τη ζουν οι τουρίστες και όσοι κατοικούν στα προάστια. Η Αθήνα έχει εγκαταλειφθεί από τους «Αθηναίους». Δεν λέω τίποτε καινούργιο. Σκέφτομαι μόνον πόσο αυτό επηρεάζει τη ζωή της και για ποιο λόγο ολόκληρες περιοχές, όπως το 6ο διαμέρισμα, δεν ενδιαφέρουν τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Τους απασχολεί το κέντρο, ένα μέρος του για την ακρίβεια, και οι μεγάλες αρτηρίες που διευκολύνουν τους κατοίκους των προαστίων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Απόδειξη ότι ο νέος δήμαρχος, άμα τη εκλογή του, υποσχέθηκε ότι, μόλις αναλάβει, θα παραδώσει ξανά τη Βασιλίσσης Ολγας στην κυκλοφορία. Λες και όσο ήταν ανοιχτή δεν υπήρχαν μποτιλιαρίσματα στην Καλλιρρόης και στην Αρδηττού. Τον νέο δήμαρχο τον γνώρισα, όπως και οι περισσότεροι, όταν μας τον σύστησε ο κ. Μπακογιάννης στο περίφημο debate. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι είχε δηλώσει πως μέσα σε πέντε χρόνια μπορεί να μειώσει τη μέση θερμοκρασία της πόλης κατά πέντε βαθμούς. Κάτι τέτοια είναι που σε κάνουν καχύποπτο. Γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί η αλήθεια τους, τουλάχιστον από τον μέσο ψηφοφόρο, και γιατί δεν έχουν σχέση με την πολιτική αλλά με την επιστημονική επάρκεια.

Με την πολιτική, αντιθέτως, έχουν να κάνουν οι κάμερες. «Το θέμα είναι ποιος τις χειρίζεται», είπε ο κ. Δούκας. Η αστυνομία, είναι η απάντηση. «Στις Βρυξέλλες υπάρχουν κάμερες, αυτό όμως δεν απέτρεψε τη δολοφονική επίθεση του Τυνήσιου». Ναι, απλώς βοήθησαν την αστυνομία να τον συλλάβει πριν σκοτώσει άλλους τόσους. Ο κ. Δούκας επιδεικνύει τη γνωστή φοβία των λεγόμενων προοδευτικών για τον έλεγχο του δημόσιου χώρου από τις Αρχές. Είπε επίσης ότι από εδώ και πέρα θα ερωτώνται οι περίοικοι για έργα όπως ο σταθμός στα Εξάρχεια. Πρώτον, το μετρό και οι σταθμοί του δεν αφορούν μόνον τους περιοίκους και, δεύτερον, να του θυμίσω ότι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής είχαν αρνηθεί τη δημιουργία σταθμού στην κεντρική πλατεία και τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους. Αντιθέτως, δεν είπε τίποτε για τα τραπεζοκαθίσματα, για την κοινή ησυχία και τα πεζοδρόμια. Ο κ. Δούκας είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Να θυμίσω, πρώτον, ότι κάποιοι συνάδελφοί του παρέσυραν τον κ. Μπακογιάννη στην περιπέτεια της Πανεπιστημίου. Την πλήρωσε ακριβά. Να τον ρωτήσω επίσης αν συμφωνεί με τους συναδέλφους του που διαφωνούν με την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο. Ιδωμεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT