90 χρόνια πριν στην «Κ»…22 – 10 – 1933

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Πέντε χιλιάδες Αγγλων μελανοχιτώνων, έχουσαι επί κεφαλής των την νέαν σημαίαν της Βρεττανικής Φασιστικής Ενώσεως παρήλασαν την 16ην τρέχοντος διά των οδών του Μάντσεστερ. […] Ο σερ Οσβαλδ Μόσλεϋ και οι υπαρχηγοί του ήρχισαν διά της επιδεικτικής αυτής παρελάσεως την χειμερινήν προπαγανδιστικήν εκστρατείαν των, ήτις θα επεκταθή εις όλην την Αγγλίαν. Η εκλογή του Μάντσεστερ διά την πρώτην αυτήν επίδειξιν δεν υπήρξε τυχαία. Η πόλις αυτή είνε, ως γνωστόν, εν από τα οχυρότερα φρούρια του Εργατικού Κόμματος και του αντιφασισμού. Η συγκέντρωσις των φασιστικών ομάδων εγένετο περί ώραν 4.30΄ απογευματινήν προ της έδρας του τοπικού φασιστικού συνδέσμου, εις το κέντρον της πόλεως, η οποία είχεν ειδοποιηθή περί της επιδείξεως μεγάλων τοιχοκολλημένων προκηρύξεων.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Κατά τας εκ Μόσχας πληροφορίας αι γυναίκες της Ρωσσίας καλούνται να φορέσουν τα εκπληκτικώτερα φορέματα, από όσα επενοήθησαν ποτέ έως τώρα. Η τελευταία μόδα, την οποίαν θέλει να καθιερώση δι’ αυτάς ο κομμουνιστής δικτάτωρ της καλλιτεχνίας, θα τας εμφανίζη ωσάν ζωντανάς προπαγανδιστικάς επιγραφάς. Τόσον εξωφρενική είναι η νέα αυτή σοβιετική μόδα, ώστε προεκάλεσε διαμαρτυρίας ακόμη και μεταξύ των πλέον ορθοδόξων κομμουνιστικών κύκλων. Ούτω, εν εκ των πρώτων «μοντέλων», τα οποία έθεσεν εις πώλησιν το σοβιετικόν Τραστ του Βάμβακος, είνε μια μπλούζα γαρνιρισμένη με ένα ολόκληρον σμήνος ερυθρών ζέππελιν. Ο καλλιτεχνικός δικτάτωρ των Σοβιέτ απορρίπτει όλα τα συνήθη μοντέλλα ως «αντεπαναστατικά» και «αστικά». Και ζητεί να επιβάλη τα νέα προπαγανδιστικά φορέματα, τα οποία θα αποβλέπουν εις την τόνωσιν του κομμουνιστικού ηθικού.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ: Η Αθηναϊκή δημοσιογραφία, η τόσον εξελιχθείσα και τόσον επιβληθείσα παρά τας μεμονωμένας παρατηρήσεις επί μερικών εξαιρέσεων, συμπληρώνει μετ’ ολίγον τα εκατόν έτη της υπάρξεώς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT