Η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Αλήθεια, πώς είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Τι κάνει; Τι λέει για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σύμφωνος με αυτό που γίνεται και έτσι όπως εξελίσσεται; Είναι όλα όπως τα είχε σχεδιάσει;

Αφήνει να φαίνονται άλλοι σε πρώτο πλάνο (π.χ. Πολάκης), να κάνουν αυτοί τη «βρωμοδουλειά» κι εκείνος να παραμένει στη σκιά για να μη στιγματίζεται;

Οσοι, πάντως, γνωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ καλά, επιμένουν πως όλο αυτό, η μετατόπιση του κόμματος, είναι έργο Τσίπρα. Ο ίδιος προτιμά, έως τώρα, τη σιωπή.

Αυτή, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει φυσιογνωμία. Ισως τώρα να είναι η πιο θεαματική, αλλά και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε με έναν ισχυρό σεισμό.

Από τον Ιούνιο του 2015 και τη νύχτα του δημοψηφίσματος φάνηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγούσε το κόμμα προς άλλους προορισμούς: το «Οχι» το μετέτρεψε σε «Ναι», απομακρύνοντας την ίδια στιγμή το μεγάλο του asset (δικά του λόγια), τον Βαρουφάκη.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για πολλούς πλέον, το κόμμα δεν είχε γίνει μονάχα μνημονιακό αλλά, κυρίως, είχε νοθεύσει τις αριστερές καταβολές του. Κάποιοι έφυγαν· οι πολλοί όμως παρέμειναν.

Ηδη από τον Ιανουάριο του 2015, πάντως, με τη σύμπραξη με τη λαϊκιστική Ακροδεξιά των ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νοθεύσει την ιδεολογική του πλατφόρμα. Κανένας «σύντροφος» δεν φάνηκε τότε να ενοχλείται. Τώρα βέβαια φρίττουν, όπως, αίφνης, φρίττουν με τη συμπεριφορά Πολάκη. Διότι τώρα την υφίστανται οι ίδιοι.

Αν σε κάτι κάποιος τους καταλαβαίνει ωστόσο, και σίγουρα διαφέρει από τις παλαιότερες εποχές, είναι ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιείται.

Σε κάθε περίπτωση, η περίφημη κεντρώα ροπή του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια από μια σειρά παλινωδιών: ο Τσίπρας φαινόταν να θέλει να πάει προς το Κέντρο (ή, μάλλον, να νιώθει ότι πρέπει να πάει προς τα εκεί για να μη χάσει την εξουσία), αλλά ο βαθύτερος εαυτός του τον κρατούσε αριστερά. Για πολλούς αυτό αποδείκνυε η αδυναμία του να απομακρύνει από το κόμμα τον Πολάκη.

Και όμως. Εδώ και μήνες, ο Πολάκης, παρά τις βελουχιώτικες κορώνες του, σέρνει τον χορό με τον Κασσελάκη μπροστάρη σε αυτή τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι ήξερε ο Τσίπρας, λοιπόν, που αγνοούσαμε εμείς οι υπόλοιποι.

Οταν ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε τη βραδιά της εκλογής του ότι «απόψε νίκησε το φως», ο Αλέξης Τσίπρας σιώπησε. Αρα το σκοτάδι ήταν οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Φίλης, Σκουρλέτης κ.ά.;

Πολλές φορές, με τη σιωπή λες πολύ περισσότερα παρά με τον λόγο. Ισως αυτό να σηματοδοτεί η τωρινή στάση του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT