Τα πάθη της Αριστεράς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που προεξοφλούν πολιτικοί οιωνοσκόποι ή κάποιοι εξ αυτών εύχονται διακαώς, δεν οδηγεί στο τέλος της Αριστεράς, αλλά στην επανασυσπείρωσή της με κεντρικό πυρήνα το ΚΚΕ. Οχι ασφαλώς διότι το κόμμα αυτό φιλοδοξεί να κατακτήσει την εξουσία κοινοβουλευτικώς ή διά της ανατροπής του αστικού καθεστώτος κατά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που εξακολουθεί να είναι το καταστατικό του ΚΚΕ σήμερα. Την ηγεμονία της Αριστεράς διεκδικεί το ΚΚΕ, και όταν την απώλεσε τα πρώτα χρόνια της Μεταπολιτεύσεως στο ΠΑΣΟΚ, ο «Καπετάν Γιώτης» του ανταρτοπολέμου και ηγέτης του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης συνήργησε με τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.

Στις μέρες μας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα επέτυχε προσωρινώς να εξασφαλίσει την ηγεσία της Αριστεράς και εξετινάχθη στην εξουσία απροσδοκήτως, ο σημερινός ηγέτης του «ιστορικού» αυτού κόμματος, κ. Δ. Κουτσούμπας, ανεδείχθη ο μεγαλύτερος πολέμιός του. Στις τελευταίες εκλογές, μάλιστα, ο ηγέτης των κομμουνιστών χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χειρότερη που υπήρξε στην Ελλάδα. Αντιληπτό από μιαν άποψη, καθώς η ηγεμονία της Αριστεράς για το ΚΚΕ έχει υπαρξιακή διάσταση, ενώ η άτυπη «συμπόρευση» της Ν.Δ. με τον ιδεολογικό αντίπαλό της, εις την οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη Βουλή, ήταν απλώς ένας τακτικισμός. Σήμερα εις τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται το ποσοστό «αριστεροφροσύνης» του νέου προέδρου του, κ. Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θεωρείται «αριστερός νέου τύπου» ως φιλελεύθερος στα θέματα οικονομίας.

Στη διάρκεια του 20ού αι., συνετρίβη ο μιλιταριστικός εθνικισμός των άκρων, ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε, με αποτέλεσμα τον θρίαμβο του φιλελευθερισμού. Η εξέλιξη αυτή κατέστησε αναχρονιστική την παραδοσιακή αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας μεταξύ φιλελευθέρων – κομμουνιστών και σοσιαλιστών. Ετσι, ο «σύγχρονος αριστερός» κ. Κασσελάκης δίδει τη μάχη γενικής ανατροπής στο επίπεδο της απελευθερώσεως του ατόμου από τις κοινωνικές συμβάσεις, της πλήρους απεξαρτήσεως της Δικαιοσύνης από την πολιτική κηδεμονία και της δημιουργίας επαγγελματικού στρατού.

Πολύ λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει περιέλθει σε κατάσταση νευρικής κρίσεως. Ο κ. Μητσοτάκης να σταθμίζει τα οφέλη του. Το ΚΚΕ να θεωρεί πως εξασφάλισε την ηγεμονία της Αριστεράς, ο συντηρητικός να παρακολουθεί την κατακρήμνιση των αντιπάλων του. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ επίκειται η έκρηξη στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT