90 χρόνια πριν…26-10-1933

53" χρόνος ανάγνωσης

ΒΑΤΕΡΛΩ: Οι ιστορικοί ουδέποτε συνεφώνησαν εις τον ακριβή καθορισμόν των αιτιών της ήττης του Ναπολέοντος εις το Βατερλώ. Μερικοί την απέδωσαν εις την κόπωσίν του, άλλοι εις προδοσίαν, άλλοι εις την βροχήν, άλλοι εις την διαίσθησιν του στρατηγού Μπλύχερ. Κανείς όμως δεν εσκέφθη να αναζητήση τα αίτια της ήττης εις την κακήν λειτουργίαν του αδενικού συστήματος του Αυτοκράτορος, όπως έκαμεν ο Αγγλος ιατρός Κομπ, επί τη βάσει προσφάτων μελετών. Ο βεβλαμμένος αδήν, εις την περίπτωσιν του Βοναπάρτου, ήτο, ως λέγει ο Αγγλος ιατρός, ο «θυρεοειδής» και εις αυτόν πρέπει να αποδοθούν τα σφάλματα τα οποία διέπραξε ο Ναπολέων εις την σπουδαιοτάτην εκείνην μάχην.

ΑΔΥΝΑΤΟΣ: Ο εν Παρισίοις ανταποκριτής του Ρώυτερ τηλεγραφεί ότι το γενικόν ερώτημα το οποίον φέρεται εις τα χείλη όλων μετά την έκρηξιν της κυβερνητικής κρίσεως είνε: Θα εύρη άραγε η Γαλλία τον ισχυρό άνδρα όστις θα δυνηθή να κυβερνήση αυτήν εις μίαν κρίσιν μοναδικήν, ήτις απειλεί ου μόνον τον χρυσούν κανόνα αλλά και την Δημοκρατίαν; Το πείραμα Ντααντιέ […] απέδειξεν ότι επί των καθαρώς οικονομικών προβλημάτων είνε αδύνατος η διατήρησις του συνασπισμού Ριζοσπαστών και Σοσιαλιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT