Τα όρια του ακροδεξιού λαϊκισμού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ανάμεσα σε όλα τα φρικτά πράγματα που ζει αυτόν τον καιρό το Ισραήλ, υπάρχει κι ένα πολιτικό συμπέρασμα που δεν πρέπει να μας διαφύγει. Αυτό αφορά τα όρια του ακροδεξιού λαϊκισμού, ο οποίος πάντα φέρνει συμφορές στο έθνος που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι κυβερνητικοί του εταίροι δήλωσαν πως με κάποιον μαγικό τρόπο θα κάνουν το Ισραήλ ασφαλές, χρησιμοποιώντας περισσότερο από αυτό που είχε αποτύχει στο παρελθόν, δηλαδή την προσβολή και καταστολή των Παλαιστινίων. Επί της πρωθυπουργίας του οι Εβραίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο έγκλημα μετά το Ολοκαύτωμα. Η ασφάλεια του Ισραήλ διαρρήχθηκε από εδάφους, αέρος και θαλάσσης με υπερχίλιους άμαχους νεκρούς και δυο εκατοντάδες ομήρους. Ηταν απλώς «η στραβή που έκατσε στη βάρδιά του»; Οχι. Εχει υπογραφή Νετανιάχου, των ανεδαφικών υποσχέσεων που έδωσε σε έναν λαό διψασμένο για λίγη ησυχία, όπως και της διχαστικής πολιτικής που ακολούθησε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του. Βεβαίως, ένα πρόβλημα που μετράει 75 χρόνια νεκρούς δεν είναι εύκολο να λυθεί –εδώ εμείς σέρνουμε 50 χρόνια το Κυπριακό– αλλά δεν είναι «χάσιμο χρόνου οι ειρηνευτικές συνομιλίες», όπως είχε πει ο κ. Νετανιάχου.

Κατάλαβε κάτι η συγκεκριμένη ισραηλινή ηγεσία από το αιματηρό πάθημα της 7ης Οκτωβρίου; Η απάντηση είναι όχι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση πυραύλων εναντίον κατοικημένων περιοχών (…) Να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν προέκυψαν εν κενώ. Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται εδώ και 56 χρόνια ασφυκτική κατοχή. Είδαν τη γη τους να καταπίνεται από εποικισμούς και να πλήττεται από τη βία, την οικονομία τους να στραγγαλίζεται, τους πολίτες τους να ξεριζώνονται και τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, όμως, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και οι αποτρόπαιες αυτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» (26.10.2023).

Τι απάντησε η κυβέρνηση Νετανιάχου; Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, ζήτησε την παραίτησή του! «Ο γενικός γραμματέας είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν. Ενα ερώτημα: αυτοί που είναι εξοικειωμένοι, γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα ώστε να μη θρηνεί η ανθρωπότητα κάθε χρόνο νεκρούς;

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι εκτεθειμένη και στριμωγμένη από το μακελειό που έκαναν ανεμπόδιστοι οι ισλαμοφασίστες της Χαμάς. Γι’ αυτό φτιάχνει νέους εχθρούς. Θα της περάσει; Ο ισραηλινός λαός θα αποφασίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT