Σχέδιο αποσταθεροποίησης εξελίσσεται επιτυχώς…

Σχέδιο αποσταθεροποίησης εξελίσσεται επιτυχώς…

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Οποιοι σχεδίασαν την τρομοκρατική επίθεση που η Χαμάς εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου, πέτυχαν περισσότερα απ’ όσα θα περίμεναν. Ο αποτροπιασμός που αισθάνθηκε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης όλου του κόσμου εκείνη την ημέρα κινδυνεύει να χαθεί μέσα στην ολοένα μεγαλύτερη οργή που προκαλεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα – όχι μόνο σε κοινωνίες που παραδοσιακά εχθρεύονται το Ισραήλ αλλά και μεταξύ ανθρώπων που ενώ κατανοούν ότι η σφαγή αθώων δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη, ανησυχούν για τους αθώους που σκοτώνονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οσο κρατάει η επίθεση στη Γάζα, τα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή θα βαθαίνουν, περισσότερες χώρες θα πάρουν θέση εναντίον του Ισραήλ και η ριζοσπαστικοποίηση των πληθυσμών τους θα ενταθεί. Σε δυτικές χώρες οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις θα είναι μακρόχρονες και αποσταθεροποιητικές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Εάν οι εχθροί του Ισραήλ είχαν στόχο μια σύγκρουση εκτός ορίων, αυτό έπεσε στην παγίδα: εξουσιοδότησε έναν εμφανώς ακατάλληλο πολιτικό να διαχειριστεί την κατάσταση. Αντί να απολογείται για την ακραία, συγκρουσιακή πολιτική εναντίον εσωτερικών αντιπάλων και των Παλαιστινίων που οδήγησε στην ήττα της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σήμερα εμφανίζει εαυτόν ως βιβλικό ήρωα, προστάτη του λαού και καταστροφέα των εχθρών του. Αυτά μπορεί να ικανοποιούν τους ακραίους εθνικιστές που συμβάδιζαν μαζί του από πριν, όμως οδηγούν το Ισραήλ σε αδιέξοδο, καθώς δεν είναι δυνατόν να αφανιστεί ο εχθρός εάν εχθρός είναι ο κάθε Παλαιστίνιος. Ούτε η Χαμάς θα ηττηθεί εάν δεν υπάρξει εναλλακτική πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί το τέλος των εχθροπραξιών.

Εδώ και χρόνια, ο Νετανιάχου ενθάρρυνε την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα ώστε να αποκλείονται μετριοπαθείς φωνές που θα κέρδιζαν συμπάθεια στη διεθνή σκηνή. Οι σημερινοί βομβαρδισμοί αποκλείουν την εμφάνιση τέτοιου κινήματος. Ετσι, μόνο άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή ή στην εξορία θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιο ρόλο. Οχι, όμως, με τον Νετανιάχου συνομιλητή. Εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ, αποκλείεται εκτόνωση της σύγκρουσης.

Πιθανώς η τάχιστη ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο αποτρέπει γενικότερη ανάφλεξη, καθώς το Ιράν θα προσέχει ώστε να μην εμπλακεί άμεσα στις εχθροπραξίες. Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την περιοχή και τον κόσμο ελλοχεύει στις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις εντός Αμερικής.

Ο Τζο Μπάιντεν, που στηρίζει αλλά και συγκρατεί το Ισραήλ, αποδυναμώνεται. Δέχεται κριτική από την πτέρυγα του κόμματός του που στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων και από Αμερικανούς μουσουλμάνους, ενώ πολλοί Εβραίοι ψηφοφόροι εξοργίζονται με τη στάση αυτών των Δημοκρατικών. Νίκη του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2024 θα σήμαινε περαιτέρω ενίσχυση του Νετανιάχου, αλλά και του Βλαντιμίρ Πούτιν (καθώς ο Τραμπ και άλλοι αντιτίθενται στη στήριξη της Ουκρανίας). Η 7η Οκτωβρίου μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα απ’ όσα συνταράσσουν ήδη τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT