Μετά την καταστροφή, στην αναμονή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

«Στην αρχή είπαμε ότι πήραν πρώτοι χρήματα όσοι τα σπίτια τους κατέρρευσαν. Δεν ήταν έτσι. Μετά σκεφτήκαμε μήπως ήταν οι πιο φτωχοί. Δεν ήταν έτσι. Μήπως δόθηκαν με κομματικά κριτήρια οι πρώτες αποζημιώσεις; αναρωτηθήκαμε μετά. Ούτε αυτό έδειχνε να συμβαίνει. Πλέον το έχουμε ρίξει στην πλάκα και λέμε: Μήπως πήραν αποζημίωση μόνο οι ψηλοί; Μήπως μόνο εκείνοι που έχουν γένια;».

Ο Βάιος Τσιαχτής περιγράφει με πικρό χιούμορ όσα συμβαίνουν εδώ και εβδομάδες στην Κόρδα, ένα από τα χωριά της Καρδίτσας που καλύφθηκαν με νερό στην κακοκαιρία «Daniel». Είναι άξιο αναφοράς ότι υπάρχει ακόμη διάθεση για χιούμορ. Στα σοβαρά όμως, προσθέτει ότι «56 μέρες μετά την πλημμύρα, από τα περίπου 60 σπίτια του χωριού, μόνο για λίγο περισσότερα από 10 έχει δοθεί η άμεση ενίσχυση 6.600 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής».

Καθώς πλημμύρισε ολόκληρο το χωριό, αρχικά είχε ειπωθεί ότι οι μόνιμοι κάτοικοι θα αποζημιώνονταν χωρίς καν να χρειαστεί να καταθέσουν αίτηση. Ετσι κι έγινε για ορισμένους τις πρώτες μέρες μετά την πλημμύρα, λέει ο κ. Τσιαχτής. Και στη συνέχεια τίποτα. «Ρωτάμε, ξαναρωτάμε, απάντηση δεν παίρνουμε. Γενικόλογες αναφορές για διασταυρώσεις που χρειάζεται να γίνουν. Τι διασταυρώσεις χρειάζονται για σπίτια δεκαετιών, όπου ζουν οι ίδιοι άνθρωποι, δηλωμένα τα έχουν, φόρους πληρώνουν…».

Στο χωριό, όπως και στα όμορα που επίσης πλημμύρισαν, η καθυστέρηση στη χορήγηση των αποζημιώσεων πρώτης αρωγής προκάλεσε στην αρχή απορία που σταδιακά μετατρέπεται σε αγωνία, θυμό και καχυποψία για τα κριτήρια με βάση τα οποία δόθηκαν όσα χρήματα δόθηκαν μέχρι τώρα. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και για την καταβολή προκαταβολής 2.000 ευρώ στους αγρότες, για την αποκατάσταση του εξοπλισμού που καταστράφηκε. «Λίγοι έχουν πάρει ήδη τα χρήματα. Γίνεται επιλεκτικά; Επικρατεί αδιαφάνεια;» αναρωτιέται ο συνομιλητής μας, που τις τελευταίες μέρες ψάχνει στη «Διαφάνεια» για να δει αν εκεί αναρτώνται λίστες με τις καταβολές που γίνονται, προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα.

Στα χωριά που πλημμύρισαν ολοσχερώς, τα σπίτια είναι πλέον κελύφη άδεια. Οι οικοσκευές –έπιπλα, ιματισμός, συσκευές, στρώματα, ακόμη και οι πόρτες– αναγκαστικά πετάχτηκαν. Φορτηγά ολόκληρα, ακόμη κουβαλάνε στον κάμπο. Η αποζημίωση 6.600 ευρώ για τις οικοσκευές και την κάλυψη πρώτων αναγκών των πλημμυροπαθών ανακοινώθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Επειδή είναι αναγνωρισμένη η ανάγκη επαναφοράς μιας στοιχειώδους κανονικότητας, η ανάγκη απόκτησης των αναγκαίων για την καθημερινή διαβίωση. Γι’ αυτό και ο χρόνος έχει σημασία. Γι’ αυτό και ονομάστηκε «άμεση αρωγή». Εκείνοι που τη χρειάζονται, μετρούν τις μέρες μία προς μία. Πέρασαν ήδη 56. Και ο χειμώνας σιμώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT