90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 3-11-1933

52" χρόνος ανάγνωσης

ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗ: Η «Εφημερίς του Χρηματιστηρίου» δημοσιεύει άρθρον του υπουργού της Εθνικής Αμύνης φον Μπλόμπεργκ [φωτογραφία αριστερά] εν τω οποίω ούτος ασχολούμενος με την πολιτικήν του καγκελλαρίου Χίτλερ, γράφει: «Ημείς οι Γερμανοί στρατιώτες γνωρίζομεν ότι ο μελλοντικός πόλεμος θα είνε πόλεμος λαών. Δι’ αυτό ακριβώς μετά του Χίτλερ επιθυμούμεν την ειρήνην. Η φιλειρηνική μας αυτή θέλησις μάς δίδει το δικαίωμα ν’ απαιτήσωμεν όπως μας δοθούν όπλα, άνευ των οποίων ο αρχηγός μας δεν δύναται να διατηρήση την ειρήνην και των οποίων έχει απόλυτον ανάγκην διά την άμυναν της Πατρίδος».

ΠΟΛΕΜΙΚΗ: Η αγγλική κυβέρνησις της Κύπρου πραγματοποιούσα παλαιάν απόφασίν της περί ιδρύσεως πολιτικού συμβουλίου (Στέιτ Κώνσιλ), διώρισε 4 Ελληνας της Κύπρου και ένα Μουσουλμάνον ως μέλη του συμβουλίου τούτου. Το συμβούλιον θα είνε καθαρώς συμβουλευτικόν σώμα. […] Ο εγχώριος κυπριακός Τύπος ασκεί δριμείαν πολεμικήν κατά των αποδεχθέντων τας θέσεις αυτάς Κυπρίων διότι διά του Πολιτειακού τούτου Συμβουλίου, το οποίον θα είνε τυφλόν όργανον της αγγλικής διοικήσεως εν Κύπρω, σκοπείται η νόθευσις του φρονήματος των κατοίκων της νήσου και η κατάπαυσις της αντιπολιτεύσεως κατά των αυθαιρέτων κυβερνητικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT