Μια αμήχανη συνάντηση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη δεν έβγαλε κάποια ιδιαίτερη είδηση, όπως ήταν και αναμενόμενο δηλαδή. Αυτές οι περίπου εθιμοτυπικές επαφές διακρίνονται από ένα άτυπο πρωτόκολλο κοσμιότητας.

Τα σχετικά ρεπορτάζ και από το παρασκήνιο της συνάντησης, κάνουν λόγο για συνομιλία σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, όχι μόνο για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς αλλά και για τα επιτελεία τους, που συνομιλούσαν σε παρακείμενη αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο η σημειολογία, ή αλλιώς τα αθέατα σημεία πίσω από την πρώτη εικόνα μιας τέτοιας συνάντησης παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Κατ’ αρχάς υπήρξε αμηχανία, κυρίως από την πλευρά του άπειρου Στέφανου Κασσελάκη. Είχε απέναντί του έναν έμπειρο πολιτικό και ηγέτη, με αλλεπάλληλες νίκες ευρείας κλίμακας εις βάρος του κόμματος που μόλις ανέλαβε αρχηγός ο ίδιος. Επίσης, είχε απέναντί του τον πολιτικό αντίπαλο για τον οποίο ο ίδιος δεσμεύτηκε, αρχής εξαρχής μάλιστα, ότι είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει. Εναν πολιτικό αντίπαλο από τον οποίο γνωρίζει καλύτερα οικονομικά και αγγλικά, κατά δήλωσή του. Πώς τον κοιτάς μετά στα μάτια; Αλλά αυτές οι δηλώσεις μικρή σημασία έχουν στην πολιτική. Οπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται και πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται».

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απέναντί του τον, θεωρητικά, μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο. Εναν αντίπαλο, όμως, που ελάχιστη ή και μηδαμινή σχέση είχε μέχρι πρότινος με την πολιτική. Εναν νέο πολιτικό αρχηγό, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο ποιον ακριβώς ρόλο έχει αναλάβει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Αλέξη Τσίπρα τον γνώριζε και μάλιστα τον έχει κερδίσει επανειλημμένα. Πώς αντιμετωπίζεις έναν «άγνωστο» πολιτικό αντίπαλο, που μάλιστα έχει δηλώσει ότι είναι ο μόνος που θα σε νικήσει;

Μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να δοθεί εντός του Κοινοβουλίου. Αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι στη Βουλή. Υπάρχει λοιπόν κι αυτό το οξύμωρο στη μέχρι τώρα παρουσία του και τη σχέση του με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, πόσο δε μάλλον με τον σημερινό πρωθυπουργό.

Πάντως, αν δεν γνωρίζαμε τίποτα για το τι αντιπροσωπεύει ο καθένας πολιτικά, πιθανώς να λέγαμε ότι προέρχονται από τον ίδιο χώρο. Αυτό λέει περισσότερα για τον Στέφανο Κασσελάκη παρά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τις προάλλες, μια γυναίκα ρώτησε στη μέση του δρόμου τον Στέφανο Κασσελάκη: «Είσαι αριστερός;». Εκείνος απάντησε καταφατικά, αλλά διαφαίνεται η αμηχανία του να ηγηθεί ενός αριστερού κόμματος και εντέλει να πείσει μια μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων ότι είναι ο ίδιος κομμάτι αυτού του πολιτικού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT