Η βία στα ΑΕΙ καλά κρατεί

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Προχθές 15-20 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και προκάλεσαν καταστροφές. Πριν από λίγες ημέρες μέσα από την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου ξεπετάχτηκαν όχι 10 ή 20 άτομα αλλά 100, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και κατέστρεψαν τέσσερα αυτοκίνητα. Οι πυρπολημένοι κάδοι είναι σύνηθες φαινόμενο ανάξιο αναφοράς. Είχαμε και ένα άλλο περιστατικό στις αρχές Οκτωβρίου, στο Πάντειο, όταν 40 φοιτητές κατέλαβαν τη γραμματεία για να στείλουν ένα μέιλ διαμαρτυρίας σε όλους τους πρυτάνεις για την εκκένωση πανεπιστημιακών χώρων στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αυτά τα περιστατικά που συνέβησαν μέσα σε ένα μήνα έφεραν στη μνήμη μου την πολύπαθη Πανεπιστημιακή Αστυνομία την οποία ουδείς αγάπησε –πλην ελαχίστων– και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκε διά του εκφυλισμού της. Οι άριστα εκπαιδευμένοι 400 νέοι αστυνομικοί –αυτό τουλάχιστον μας έλεγαν– έχουν χαθεί κάπου μέσα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Και οι πρυτάνεις –υπέρμαχοι οι περισσότεροι της νοσηρής νοοτροπίας της μη επέμβασης– παρακολουθούν άπραγοι τις νέες πράξεις βανδαλισμών και βίας. Το έχω γράψει πολλές φορές ότι ο νόμος της αδράνειας βολεύει στους περισσότερους. Και οι υπόλοιποι, οι λιγότεροι αλλά πιο τολμηροί, μπορούν να διαμαρτύρονται για την κατάσταση της ανομίας και του μπάχαλου. Είναι κανόνας, μια μονίμως διαμαρτυρομένη μειοψηφία –σχεδόν πάντα δικαίως επί του προκειμένου θέματος– τελικά να γίνεται κουραστική. «Oλο διαμαρτύρονται», είναι ο συνήθης τρόπος απαξίωσης των ενοχλητικών φωνών.

Τα τελευταία κρούσματα πρέπει να προβληματίσουν πρυτάνεις και κυβέρνηση, αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις λόγω και έργω προπηλακισμού καθηγητών και «αντιφρονούντων» φοιτητών.

Eνα άλλο παρεμφερές ζήτημα είναι τι γίνεται με τους πανεπιστημιακούς χώρους που ήταν κατειλημμένοι από διάφορες «συλλογικότητες», εκκενώθηκαν με την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και αποδόθηκαν στις πρυτανικές αρχές. Αξιοποιούνται προς όφελος της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών ή ανακαταλαμβάνονται από τους καταληψίες; Στο πλαίσιο της λογοδοσίας θα έπρεπε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ενημέρωνε τους πολίτες για το πόσους κατειλημμένους πανεπιστημιακούς χώρους εκκένωσε και οι πρυτάνεις να μας πληροφορούσαν για την τύχη αυτών των χώρων. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι στον τομέα της ασφάλειας των πανεπιστημίων η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά συγχρόνως παρατηρούνται και καθυστερήσεις, όπως η τοποθέτηση των διαβόητων πλέον τουρνικέ που είναι χορηγία ιδιωτικής επιχείρησης.

Είμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα της νέας πανεπιστημιακής χρονιάς και οι απαιτήσεις από τη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση είναι και στον τομέα της ασφάλειας των ΑΕΙ αυξημένες. Γνωρίζουν τα προβλήματα, έχουν νωπή τη λαϊκή εντολή, άρα κάθε καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Το ότι τα γεγονότα δικαιώνουν όσους συνέλαβαν την ιδέα ίδρυσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τη σταθερή παρουσία της στους πανεπιστημιακούς χώρους, ίσως θα έπρεπε να οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε δεύτερες, πιο παραγωγικές σκέψεις για την τύχη της. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, τρία κρούσματα βίας και αυθαιρεσίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου θα πρέπει να προβληματίσουν πρυτάνεις και κυβέρνηση, αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις λόγω και έργω προπηλακισμού καθηγητών και «αντιφρονούντων» φοιτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT