Στυλοβάτες ή κορόιδα;

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Τι συνδέει τη φοροδιαφυγή, τις ρευματοκλοπές και τα νοθευμένα καύσιμα; Το ίδιο αίσθημα: κάποιοι, όλο και λιγότεροι, πληρώνουν επιπλέον για κάποιους όλο και περισσότερους. Είναι άραγε αυτοί οι «λιγότεροι» τα κορόιδα ή οι στυλοβάτες του δημοκρατικού πολιτεύματος; Και από την άλλη, γεννιέσαι στυλοβάτης ή γίνεσαι;

Πώς αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις του το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ; Πώς λειτουργούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις που καταγράφονται, από τον ΔΕΔΔΗΕ, ως ρευματοκλέφτες, ζημιώνοντας τους συνεπείς καταναλωτές κατά 400 εκατ. ευρώ, περίπου, ετησίως; Και οι πρατηριούχοι που πωλούν νοθευμένα καύσιμα, προκαλώντας φθορές στους κινητήρες των αυτοκινήτων των ανύποπτων οδηγών, πώς παρέχουν ανεξέλεγκτα τη χειρότερη ποιότητα βενζίνης; Με βάση μάλιστα τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ σε δηλώσεις φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ανακάλυψε, ανάμεσα στα πολλά, και επαγγελματία με βενζινάδικο και τζίρο 509.300 ευρώ, που δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Αν περιοριστούμε απλώς στα στοιχεία, θα καταλήξουμε στο κοινότοπο ότι στην Ελλάδα πληρώνουν μόνον όσοι δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους (όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι). Και ορισμένοι που, από… διαστροφή, θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ακόμη κι αν το ελληνικό Δημόσιο τούς το ανταποδίδει με ράντζα στα νοσοκομεία και ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα. Ετσι όμως τα διάτρητα επιχειρήματα ανακυκλώνονται αενάως και η φαυλότητα, ένθεν κακείθεν, καθηλώνει και τις δύο πλευρές: κράτος και πολίτη. Οταν η καθήλωση όμως εγγράφεται στις επιδόσεις της ίδιας της χώρας –όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη διαφθορά, τη διαπλοκή–, τότε όλοι μαζί εξανίστανται και αναθεματίζουν.

Η κυβέρνηση εισηγείται φορολογικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό του «μαύρου» χρήματος –εξάλειψη δεν θα υπάρξει ποτέ–, που όση κριτική κι αν δέχεται πλήττει την εκλογική πελατεία της. Και αυτό δεν είναι λίγο, αλλά είναι και «ανεκτό» από ένα κόμμα που συγκεντρώνει μια, εδραιωμένη, πλειοψηφία. Αν όχι τώρα, πότε; Τα βλέμματα στρέφονται στην αντιπολίτευση. Θα δοκιμαστεί χωρίς δίχτυ ασφαλείας αυτή τη φορά. Και μαζί και η ελληνική κοινωνία. Στυλοβάτης του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Με κόπο και τιμήματα. Αντάλλαγμα, η ποιότητα ζωής· για όλους όμως, όχι μόνο για σένα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT