Εγινε το πάθημα μάθημα;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Στις 25 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και στον απόηχο των καταγγελιών κατά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει με έμφαση: «Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να πάμε σε λίστα. Να έχει την ευθύνη των επιλογών αυτών που στέλνονται στην Ευρωβουλή ο πολιτικός αρχηγός κάθε κόμματος. Εχει έρθει η ώρα του αντιστάρ σίστεμ και αυτό θα δείτε και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας». Οντως το είδαμε και ελπίζουμε να το δούμε και στη σύνταξη του ευρωψηφοδελτίου το προσεχές διάστημα. Ακόμη κι αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν «πειράξει» το εκλογικό σύστημα και παραμείνει ο σταυρός προτίμησης, το ποιους και ποιες επιλέγει κάθε φορά ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός για να εκτεθούν στη βάσανο των πολιτών είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, που δυστυχώς όλοι ανεξαιρέτως οι πρόεδροι των μεγάλων κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν υποτιμήσει σκανδαλωδώς τις τελευταίες δεκαετίες, με τα γνωστά, σε όλους, αποτελέσματα.

«Εχει έρθει η ώρα του αντιστάρ σίστεμ», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μακάρι να το θυμάται ακόμη.

Η δικαιολογία ήταν ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν την απήχηση των βουλευτικών, ότι «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται» και μέσα από αυτή τη σχισμή αδιαφορίας και απαξίωσης περνούσαν αναίμακτα υποψηφιότητες τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών, τηλεοπτικών σταρ και δημοσιογράφων που καταφανώς δεν έκαναν για τη δουλειά, αλλά η κοινωνία επιβράβευε λόγω υψηλής αναγνωρισιμότητας. Αν και η δημοσιογραφία θεωρείται φαινομενικά πιο συναφής επαγγελματική δραστηριότητα με αυτή του νεόκοπου πολιτικού σε σχέση με τον ηθοποιό ή το γηπεδικό είδωλο, η κοινωνία διάβαζε (και διαβάζει) την κομματική υποψηφιότητα ενός δημοσιογράφου ως άλλη μια επιβεβαίωση της «ανταλλακτικής» σχέσης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα ΜΜΕ. Κι αυτό κάνει τεράστια ζημιά πρωτίστως στη δημοσιογραφία. Οπως έγραφε στις 20 Σεπτεμβρίου ο πολιτικός συντάκτης της «Κ» Σταύρος Παπαντωνίου, οι υποστηρικτές της επιστροφής της λίστας στήριζαν την άποψή τους στην ορθή θέση πως έτσι θα απενεργοποιηθεί η γνωστή «βόμβα» που εκθέτει τη χώρα στις Βρυξέλλες: ότι, δηλαδή, ο κόσμος ψηφίζει τους πιο αναγνωρίσιμους και όχι εκείνους που έχουν την ανάλογη προϋπηρεσία. Αλλά τι φταίει ο «κόσμος» όταν ο πολιτικός αρχηγός έχει δώσει αξία πρώτα ο ίδιος σε εμφανώς ακατάλληλους υποψηφίους; «Εάν όλο το ψηφοδέλτιο είναι αξιόλογο, τότε θα είναι αξιόλογοι και όσοι ψηφιστούν», σημείωνε κυβερνητική πηγή στο σχετικό ρεπορτάζ της «Κ». Μπίνγκο!

Συνοπτικά: Εφόσον το πολιτικό μας σύστημα έχει πάρει το μάθημά του, ύστερα από τα διαδοχικά περιστατικά προβληματικής συμπεριφοράς ευρωβουλευτών μας, θα ήταν τεράστιο πισωγύρισμα αν ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αρχηγοί δώσουν το μήνυμα ότι δεν κατάλαβαν τίποτε από αυτό που έγινε από το 2019 μέχρι σήμερα. Η κοινωνία είναι γεμάτη από άξιους Ελληνες που αξίζουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα στον σημαντικότερο κοινοβουλευτικό θεσμό της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Ως εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT