90 χρόνια πριν στην «Κ»: 5 – 11 – 1933

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

ΣΑΤΑΝΙΚΟ: Αγγέλλεται εκ Λονδίνου ότι υπό την αιγίδα του τέως εργατικού βουλευτού Ρέννυ Σμιθ ήρχισε πρωτοφανής πολεμική διά την καταγγελίαν του χιτλερικού καθεστώτος και τον συνασπισμόν όλων των Δυνάμεων της Δύσεως διά την περιφρούρησιν της ευρωπαϊκής κληρονομίας. Πρώτη πράξις του συνδέσμου υπήρξεν η έκδοσις μικρών τευχών άτινα φέρουν τας υπογραφάς των κυριωτέρων μελών του, ήτοι του Ωστεν Τσάμπερλαιν, του Αϊνστάιν [φωτογραφία], του Σηντ και του Γκάρβιν. Ο κ. Γκάρβιν σχολιάζων το ως άνω πρόγραμμα γράφει: «Μόνον ο συνασπισμός όλων των Δυνάμεων της ειρήνης θα δυνηθή να παρεμποδίση την πραγματοποίησιν των δογμάτων αυτών της κτηνώδους βίας. Ευτυχώς ήρχισεν ήδη διαγραφόμενος εις τον ορίζοντα ο συνασπισμός ούτος. Εν τω μεταξύ τα επιχειρήματα της Γαλλίας παραμένουν αμάχητα. Δεν θέλει και δεν δύναται να αφοπλισθή εφ’ όσον ο χιτλερισμός κηρύσσει το σατανικόν ιδανικόν του πολέμου».

«ΕΥΓΟΝΙΑ»: Πρέπει να δημιουργηθή μια νέα γενεά, εδήλωσε τελευταίως ο λόρδος Χόρτερ, διάσημος ιατρός του Λονδίνου, κατά την έναρξιν των διαλέξεων τας οποίας θα κάμη προς τους τελειοφοίτους της Ιατρικής. Μεταξύ των σημείων τα οποία έθιξε ήσαν και τα ακόλουθα: Η αγγλική Κυβέρνησις πρέπει να απαγορεύση τον γάμον εις τους αποδεδειγμένως ανικάνους. Οι «ανώτεροι τύποι», είπεν, αποφεύγουν την δημιουργίαν οικογενείας, αλλά θα έπρεπε να εξαναγκασθούν εις τούτο. Η στείρωσις των ανικάνων θα έπρεπε να είνε εκουσία. Τέλος, πρέπει να διαφωτισθή ο λαός όσον αφορά το ζήτημα του ελέγχου των γεννήσεων διά λόγους οικονομικούς και λόγους «ευγονίας», εξευγενισμού της ράτσας.

ΕΥΛΑΒΕΙΑ: Ο νόμος «περί σχήματος και δώρων εφημερίδων» εξακολουθεί να τηρήται με… θρησκευτικήν ευλάβειαν. Ούτω χθες, διενεμήθησαν εντελώς δωρεάν εις τα κέντρα και εις τους δρόμους των Αθηνών λαχνοί αθηναϊκών εφημερίδων, αι κληρώσεις των οποίων αγγέλλονται καθημεριναί και τα κέρδη… καταπληκτικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT