Σημαίες ανελευθερίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Αλλο πάλι κι ετούτο! Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, «ταυτοποιήθηκε και προσήχθη εικοσιδυάχρονος, υπήκοος Παλαιστίνης, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο το οποίο αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υψώνει τη σημαία της χώρας του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023» (@hellenicpolice, 7.11.2013).

Κάτω από το tweet της ΕΛ.ΑΣ. διάφοροι με ελληνικές σημαιούλες στο προφίλ τους, από αυτούς που συνήθως είναι αντισημίτες, συμβάλλουν με αναρτήσεις του στυλ «Απέλαση και στα τσακίδια», «Εσείς η ΕΛ.ΑΣ. την κάνετε τη δουλειά σας. Το πρόβλημα είναι η δικαιοσύνη», «Αμεση απέλαση και να αναλάβει το Ισραήλ την τύχη του…», «Ναι και μετά τι; Θα πάρει υπηκοότητα, επιδόματα, σπίτι, εργασία σε ΜΚΟ και θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», κ.ά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «εις βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κύκλοι της αστυνομίας αναφέρουν πως ο Παλαιστίνιος κατηγορείται, όχι επειδή κατέβασε την ελληνική σημαία, αλλά επειδή ανέβασε σημαία άλλου κράτους» (skai.gr, 7.11.2023). Πάει ο καιρός που διάφοροι σήκωναν ανενόχλητοι την αμερικανική σημαία για να την κάψουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο εμπόλεμο Ισραήλ, με ακροδεξιά κυβέρνηση, επιτρέπεται η ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας. Προς το παρόν τουλάχιστον, διότι με τον Νετανιάχου ουδείς μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος.

Πότε, όμως, και για ποιον λόγο έγινε στην Ελλάδα αδίκημα ή έστω λόγος παρενόχλησης των πολιτών, η ανάρτηση μιας ξένης σημαίας; Θα προσαχθεί και ο πρόεδρος της Βουλής που φώτισε το Σύνταγμα με τα χρώματα της Ουκρανίας και προσφάτως του Ισραήλ; Ανοησίες, που ξεκινούν από την ιδιαίτερη θέση που έχει στο νομικό μας σύστημα ο συμβολικός λόγος. Κατά το άρθρο 191Α του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) «όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Αντιθέτως, σε φιλελεύθερες χώρες το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι «το κάψιμο της σημαίας αποτελεί “συμβολικό λόγο” που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού συντάγματος. Η πλειοψηφία του δικαστηρίου σημείωσε ότι η ελευθερία του λόγου προστατεύει εκφράσεις που η κοινωνία θεωρεί εξαιρετικώς προσβλητικές, αλλά μόνο η κοινωνική κατακραυγή δεν είναι δικαιολογία για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης (Texas v Johnson 1989).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT