Μια ακραία εγκληματική πράξη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Στην τηλεοπτική σειρά «The Dropout» παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία της Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία έφτιαξε μια μικρή αυτοκρατορία στον χώρο της βιοϊατρικής βιομηχανίας για να αποδειχθεί στο τέλος ότι όλο αυτό ήταν μια απίστευτη απάτη (γνωστή στην Αμερική ως σκάνδαλο Theranos – ονομασία της εταιρείας της Χολμς).

Το εξωφρενικό με την υπόθεση είναι ότι η Χολμς ουδέποτε αποδέχθηκε ότι ήταν απατεώνισσα, αλλά ότι ήθελε να βοηθήσει κόσμο με τα προϊόντα της, που δεν λειτουργούσαν. Τη χαρακτήριζε μια αδιανόητη ψευδαίσθηση μεγαλείου, σε βαθμό που να μην έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι ήθελε να βοηθήσει.

Ο Ελληνας ογκολόγος που αποκαλύφθηκε ότι εξαπατούσε καρκινοπαθείς, υποσχόμενος «μαγικές» θεραπείες και αποσπώντας έτσι μεγάλα ποσά (15.000 ή και 45.000 ευρώ) από ασθενείς, είναι διαφορετική περίπτωση (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στην «Κ»: «Θεσσαλονίκη: πώς εξαπατούσε τους καρκινοπαθείς ο ογκολόγος»).

Το κίνητρο του τελευταίου φαίνεται πως ήταν η ωμή κερδοσκοπία και όχι ένας εξοργιστικός μεσσιανισμός, που για να πετύχει τον απώτερο στόχο του θα στρώσει τον δρόμο του με σειρά από εξαπατήσεις.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: ότι τα θύματά τους ήταν άνθρωποι σοβαρά άρρωστοι. Σε μια σκηνή του «The Dropout», ο βασικός συνεργάτης της Χολμς κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί ότι η Χολμς δοκιμάζει τα ελαττωματικά μηχανήματά της σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας. Το γεγονός θα οδηγήσει και στη λήξη της συνεργασίας τους.

Υπάρχουν απάτες και απάτες. Καμία δεν αθωώνεται από κανέναν, αλλά εδώ πια, όταν κάποιος εκμεταλλεύεται καρκινοπαθείς, όταν κερδοσκοπεί ή/και ναρκισσεύεται (όπως η Χολμς) εκμεταλλευόμενος την τερατώδη αγωνία και τη φρικτή ταλαιπωρία που υφίσταται άνθρωπος που νοσεί με καρκίνο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει περάσει σε μιαν άλλη σφαίρα ανηθικότητας. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι ο εν λόγω ογκολόγος απέσπασε 45.000 ευρώ από έναν πατέρα του οποίου ο γιος νοσούσε από παιδιατρικό καρκίνο. Υπάρχουν καταγγελίες ότι είχε αποσπάσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Ο ογκολόγος αυτός εργαζόταν σε δημόσιο νοσοκομείο και, φυσικά, απολύθηκε μετά τις καταγγελίες και τις μηνύσεις.

Δεν υπάρχει ιερότερη ανάγκη και επιθυμία από εκείνη του ανθρώπου που διεκδικεί την υγεία και το δικαίωμα στη ζωή για τον ίδιο και γι’ αυτούς που αγαπάει. Η απάτη που στήνεται στα θεμέλια αυτής της βαθιά υπαρξιακής και ύψιστης ανάγκης αποτελεί ακραία εγκληματική πράξη και θα πρέπει η Δικαιοσύνη να εξαντλεί την αυστηρότητά της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT