Τα δύσκολα μέτωπα του Ισραήλ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Κάθε ημέρα αιματοχυσίας στη Γάζα σκληραίνει καρδιές στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Εως χθες, ουδεμία πλευρά φάνηκε πρόθυμη να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης. Και οι «4ωρες παύσεις» που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ προκάλεσαν αντίδραση στο Ισραήλ. Αυτό δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας της Χαμάς. Ακόμη σήμερα, οι ηγέτες και οπαδοί της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρούν σπουδαία στρατιωτική νίκη τη σαδιστική φρενίτιδα κατά άοπλων πολιτών. Δηλώσεις της ηγεσίας σε μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η στρατηγική τους είναι να προκαλέσουν γενικευμένη σύρραξη, όπου δεν θα υπάρχει περιθώριο ουδετερότητας για κανέναν, με μοναδικό στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Είναι σημαντικό ότι το Ισραήλ δεν επιχειρεί να ξεφύγει απ’ αυτή την απλοϊκή παγίδα. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ομως, οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από τους ίδιους. Ετσι, γνωρίζουν ότι ενώ πρέπει να αμυνθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο άμεσα, η ασφάλειά τους θα εξαρτηθεί από το πώς θα επινοήσουν τρόπο να βγουν από το πεδίο των σφαγών. Το σοκ της φρίκης της 7ης Οκτωβρίου δεν θα ξεπεραστεί απ’ όσους ζουν σήμερα, καθώς άνοιξε σκοτεινό νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη ιστορία του εβραϊκού έθνους. Αυτό όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με το λεξιλόγιο της «πανίσχυρης εκδίκησης» που πρεσβεύει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ούτε με την πρόκληση έκρηξης στη Δυτική Οχθη (καθώς ένα από τα ελάχιστα «θετικά» των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι το όραμα της Χαμάς για πόλεμο σε όλα τα μέτωπα δεν πραγματοποιήθηκε).

Το Ισραήλ θα χρειαστεί πολλή τέχνη, πειθαρχία και τύχη για να πετύχει τον άμεσο στόχο της καταστροφής της Χαμάς. Αυτό δεν γίνεται μέσω αέναου πολέμου και κατοχής. Απαιτεί συμβιβασμό με αξιόπιστη παλαιστινιακή οργάνωση και τη δέσμευση για διαπραγματεύσεις με στόχο βιώσιμης λύσης. Χρειάζεται μια αποφασισμένη διπλωματική συμμαχία για να κλείσουν τα γραφεία της Χαμάς σε τρίτες χώρες. Ο Νετανιάχου θα πρέπει να πάψει να στηρίζει ακραίους Ισραηλινούς και να δώσει τόπο σε κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να επαναφέρει αίσθηση ενότητας και ελπίδας στην κοινωνία. Απαιτείται άμεση ανταπόκριση στη διεθνή κατακραυγή εναντίον της αιματοχυσίας στη Γάζα. Οι μάχες σε όλα αυτά τα μέτωπα είναι εξίσου σημαντικές με τις στρατιωτικές. Εάν χαθούν, η ριζοσπαστικοποίηση σε κάθε πλευρά ίσως να είναι μη αναστρέψιμη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT