90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 10-11-1933

52" χρόνος ανάγνωσης

ΑΡΝΗΣΗ: Εις το Μάρμπουργκ της Eσσης το συμβούλιον του Προτεσταντικού Κλήρου ηρνήθη να συμμορφωθή προς την διαταγήν της χιτλερικής κυβερνήσεως, όπως αποδιώξη από τας προτεσταντικάς εκκλησίας όλους τους ισραηλιτικής καταγωγής πάστορας. Ως αιτιολογίαν της αρνήσεώς των οι προτεστάνται κληρικοί προέβαλον ότι η διάκρισις αυτή μεταξύ των φυλών αντιβαίνει εις τας αρχάς του χριστιανισμού. Φυσικά η απάντησις αυτή του κληρικού συμβουλίου προεκάλεσεν την σφοδράν αγανάκτησιν των χιτλερικών αρχών, ο δε υπουργός Δικαιοσύνης της Πρωσσίας προέβη εις δριμυτάτας δηλώσεις εναντίον των προτεσταντών παστόρων του Μαρβούργου, απειλών ότι θα προβή εις την λήψιν ριζικωτέρων μέτρων εάν ούτοι δεν σπεύσουν να συμμορφωθούν προς τας κυβερνητικάς υποδείξεις.

ΔΙΑΤΑΓΗ: «Πανδρευθήτε ή παραιτηθήτε!», αυτό είνε το περίεργον δίλημμα το οποίον έθεσεν ο Μουσολίνι εις όλους τους αγάμους τους κατέχοντας εκτελεστικάς θέσεις εις το Φασιστικόν κόμμα, ως και εις τους υποψηφίους διά τας προσεχείς βουλευτικάς εκλογάς. Η διαταγή αύτη του «Ντούτσε» είναι απόρροια της αρχής την οποίαν διεκήρυσσε πάντοτε, και καθ’ ην οι φασισταί ηγέται πρέπει να δεικνύουν το καλόν παράδειγμα εις τον Λαόν –όπως έχει κάμει ο ίδιος– νυμφευόμενοι και σχηματίζοντες μεγάλας οικογενείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT